Latvijske vlasti uništile spomenik iz sovjetskog doba u Rigi

Latvijske vlasti su srušile spomenik iz sovjetskog doba koji se nalazio u Rigi, u skladu sa zakonom donesenim nakon ruske invazije na Ukrajinu i unatoč protestima ruske manjine u toj baltičoj državi.

Gotovo svi spomenici i spomen-ploče iz sovjetske ere, osim onih na vojnim grobljima, uklonjeni su 1991, a spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. između Republike Latvije i Ruske Federacije (EPA)

Latvijske su vlasti u četvrtak srušile spomenik iz sovjetskog doba koji se nalazio u Rigi, u skladu sa zakonom donesenim nakon ruske invazije na Ukrajinu i unatoč protestima ruske manjine u toj baltičkoj državi.

Spomenik visok 79 metara, podignut između 1979. i 1985. u znak sjećanja na pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom, uništen je uz pomoć mašina.

AFP piše da je postao okupljalište pristaša Kremlja u Latviji, prenosi Hina.

Latvija je, poput svojih baltičkih susjeda Litvanije i Estonije, dio Evropske unije i NATO-a i odlučno se izjasnila za podršku Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju.

Sporni datum

Svake godine hiljade Rusa, koji u Latviji čine gotovo 30 posto stanovništva, okuplja se 9. maja da bi obilježili pobjedu iz 1945. godine.

No većina Latvijaca taj datum doživljava kao početak gotovo 50-godišnje sovjetske okupacije koja je završila 1991.

Gotovo svi spomenici i spomen-ploče iz sovjetske ere, osim onih na vojnim grobljima, uklonjeni su 1991, a spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. između Republike Latvije i Ruske Federacije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada