Bez dogovora u UN-u o izuzecima iz zabrane putovanja talibana

Kina i Rusija su za novo izuzeće, dok SAD i zapadne nacije traže smanjenje liste talibanskih zvaničnika kojima je dozvoljeno da putuju.

Prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2011, 135 talibanskih zvaničnika su meta sankcija koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja (AFP)

Izuzeće kojim je UN dozvolio 13-orici zvaničnika afganistanskih talibana da putuju van države isteklo je u petak, a Vijeće sigurnosti nije postiglo dogovor o tome da li da se izuzeci za putovanja dodatno produže.

Kina i Rusija su tražile za novo izuzeće, dok Sjedinjene Američke Države i zapadne nacije traže smanjenje liste talibanskih zvaničnika kojima je dozvoljeno da putuju u znak protesta zbog talibanskog gušenja prava žena i neispunjavanja obećanja da će formirati inkluzivnu vladu.

Putovanje na pregovore

Prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2011, 135 talibanskih zvaničnika su meta sankcija koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

No, 13 od njih je dobilo izuzeće od zabrane putovanja kako bi mogli putovati na mirovne pregovore.

U junu je Komitet za afganistanske sankcije Vijeća sigurnosti UN-a uklonio dva talibanska ministra obrazovanja sa liste izuzetaka zbog kršenja prava žena od strane režima.

Istovremeno su za druge obnovljena izuzeća do 19. augusta sa mogućnošću dodatnog produženja na mjesec dana ako se nijedna članica Vijeća tome ne usprotivi.

„Bitnije nego ikada“

U četvrtak je SAD predložio ukidanje izuzeća za sedam od 13 talibanskih zvaničnika, dok bi se preostaloj šesterici dozvolilo da putuju samo u Katar gdje se održavaju pregovori između SAD-a i talibana.

Sa druge strane, Rusija i Kina smatraju kako su izuzeća „bitnija nego ikada“, javlja iz New Yorka Al Jazeerina novinarka Kristen Saloomey. Dvije države traže sa svih 13 talibanskih zvaničnika budu izuzeti od zabrane putovanja na 90 dana, te da mogu ići samo u Rusiju, Kinu, Katar i „države regije“, navode zvaničnici.

Rusija i Kina se protive američkom prijedlogu, a Velika Britanija, Francuska i Irska rusko-kineskom prijedlogu zbog odnosa talibana prema ženama, inkluzivnoj vladi i drugim problemima.

Izvor: Al Jazeera i agencije