Abbas pozvao na oslobađanje palestinskih zatvorenika

Prema palestinskim podacima, u izraelskim zatvorima se nalazi blizu 4.550 palestinskih pritvorenika, uključujući 175 maloljetnika i 27 zatvorenica.

Nećemo napustiti našu zemlju bez obzira na uslove, rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas na skupu u Ramallahu (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je danas na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, javlja agencija Anadolija.

“Moramo nastaviti naš zahtjev za rješavanje pitanja palestinskih izbjeglica i oslobađanje svih hrabrih zatočenika“, rekao je Abbas na ceremoniji inauguracije za dva dobrotvorna projekta u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Prema palestinskim podacima, u izraelskim zatvorima se nalazi blizu 4.550 palestinskih pritvorenika, uključujući 175 maloljetnika i 27 zatvorenica, zajedno sa 670 pritvorenika koji su pod izraelskim administrativnim pritvorom bez optužnice ili suđenja.

Štrajk glađu

Jučer su palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima zaprijetili da će početi otvoreni štrajk glađu u znak protesta protiv izraelskih zlostavljanja.

Godinama su Palestinci koje je Izrael držao u pritvorima koristili štrajk glađu da traže bolje uslove života i ukidanje pritvora na neodređeno vrijeme.

Abbas je poručio da Palestinci neće napustiti svoje okupirane teritorije.

“Nećemo napustiti našu zemlju bez obzira na uslove“, poručio je Abbas.

Krovna Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael potpisali su 1993. godine sporazum iz Osla, koji je Palestincima dao oblik građanske vladavine, ali pregovori nisu uspjeli dovršiti sporazum i dovesti do formiranja nezavisne palestinske države.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca propali su u aprilu 2014. godine kada je Tel Aviv odbio zaustaviti izgradnju ilegalnih naselja i osloboditi palestinske zatvorenike zatvorene prije 1993. godine.

Izvor: Agencije