SAD poručio Kini da se vrati uspostavljenim pravilima

Vojne aktivnosti koje je Peking provodio tokom posjete Nancy Pelosi povećale su nivo rizika i prekršile brojne norme, smatra američki vojni zvaničnik.

Kina je pretjerano reagirala na putovanje Nancy Pelosi, tvrdi Washngton

Sjedinjene Američke Države su u petak poručile kako su nedavne akcije Kine u blizini Tajvana povećale nivo rizika i izrazile nadu da će se ponašanje Pekinga vratiti ranije uspostavljenim pravilima.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, ovog mjeseca je organizirala vojne vježbe u blizini otoka, kako bi demonstrirala nezadovoljstvo zbog posjete Taipeiju predsjedavajuće Zastupničkom doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi, okrivljujući Washington za povećavanje tenzija.

Američki sekretar zračnih snaga Frenk Kendall, u obraćanju novinarima tokom putovanja po Pacifičkoj regijiu, tokom kojeg će posjetiti i Australiju i Japan, rekao je da se Peking veoma provokativno ponašao, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naveo je da su vojne aktivnosti koje je Kina provodila tokom posjete Nancy Pelosi povećale nivo rizika i prekršile brojne norme, kao što je prelazak nezvanične linije razdvajanja, pucanje u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, kao i projektili iznad samog Tajvana.

‘Veoma provokativne akcije’

Japan je saopćio da je pet projektila koje je Kina ispalila palo u njegovu ekonomsku zonu.

“Ovo nisu akcije koje su osmišljene da promoviraju mir i stabilnost u regijiu, one su veoma provokativne i povećavaju nivo rizika”, kazao je Kendall.

Američki zvaničnik je odbio direktno komentirati detalje kineskog prelaska nezvanične linije razdvajanja s Tajvanom, ali je naveo da je Kina pretjerano reagirala na putovanje Nancy Pelosi.

“Nadam se da će se njihovo ponašanje vratiti na norme koje su ranije uspostavljene”, poručio je Kendall.

Kina je ranije saopćila da je Tajvan najosjetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD-om, kao i da ima pravo osigurati svoju bezbjednost i braniti svoj teritorijalni integritet.

Izvor: Agencije