Finska: Ruski MiG-ovi u našem zračnom prostoru

Dva ruska borbena mlažnjaka dvije minute bila u finskom zračnom prostoru.

Agencije navode kako se incident desio tokom finskog nastojanja da dobije članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu (EPA - Ilustracija)

Finske vlasti navode kako su dva ruska borbena mlažnjaka MiG-31 ušla u zračni prostor nedaleko od priobalnog grada Porvoo (Finski zaljev). Dodaje se kako se smatra da se prekršaj desio u 06:40 u četvrtak i da su se avioni kretali ka zapadu.

Ovo je saopćio šef komunikacija Ministarstva odbrane Finske Kristian Vakkuri i dodao kako su avioni bili u finskom zračnom prostoru dvije minute.

„Dubina ulaska u finski zračni prostor iznosila je jedan kilometar“, rekao je on, ali nije dodao više detalja, kao što je da li su ruski mlažnjaci bili ispraćeni finskim ili avionima druge nacije.

Finska avijacija je uspostavila „operativnu misiju u zraku“ i identificirala mlažnjake MiG-31, a potom je Granična straža pokrenula istragu.

Agencije navode kako se incident desio tokom finskog nastojanja da dobije članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Procedura pristupa u NATO

Finska, koja sa Rusijom na svome istoku dijeli granicu od 1.300 kilometara, promijenila je svoju politiku nesvrstanosti i zatražila mjesto u Sjevernoatlantskoj alijansi ovog maja nakon što ju je potresao napad Moskve na Ukrajinu.

Pristup Finske i njene susjedne države Švedske NATO-u označit će jednu od najvećih promjena u europskoj politici sigurnosti posljednih decenija, te dodatno pojačati rusku stratešku izolaciju.

Prema podacima NATO-a, još sedam članica treba formalno dati pristanak da ove dvije skandinavske države uđu u Alijansu, a to su: Češka, Grčka, Mađarska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.

Izvor: Agencije