Turski avioni napali sjever Sirije

Nevladina organizacija tvrdi da je u udarima, koji su uslijedili nakon sukoba turskih i kurdskih snaga, poginulo 17 ljudi.

Turska od maja prijeti velikom ofenzivom na Kurde na sjeveroistoku Sirije (Reuters/Ilustracija)

U turskim zračnim udarima na položaj režimskih snaga na sjeveru Sirije poginulo je 17 ljudi, nakon sukoba turskih snaga i kurdskih boraca tokom noći, saopćila je nevladina organizacija.

“Sedamnaest boraca je ubijeno u turskom zračnom napadu na položaj sirijskog režima (…) blizu turske granice” u selu Džarkaliju, zapadno od Kobanea, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Ne znamo jesu li to pripadnici režimske vojske ili kurdski borci koji kontroliraju to područje”, istaknuo je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Sirijska službena agencija Sana potvrdila je pogibiju najmanje trojice sirijskih vojnika i ranjavanje šestorice, pozivajući se na vojni izvor.

“Svaki napad na položaj koji drže naše oružane snage naići će na direktan i trenutan odgovor na svim bojištima”, dodala je Sana.

Žestoki su sukobi izbili u noći na utorak između Sirijskih demokratskih snaga (FDS) koje vode kurdske snage i turske vojske koja je pojačala bombardiranje nakon napada na njene položaje na turskoj strani granice, navodi SOHR.

Ankara je izvijestila da je njen vojnik poginuo u kurdskom napadu na turskoj teritoriji.

U kontranapadu je “neutralizirano 13 terorista”, navodi se u priopćenju turskog ministarstva obrane u kojemu se dodaje da se operacija na tom području nastavlja.

Brojne grupe i strane sile

FDS u priopćenju ističe da su “turski vojni avioni” izveli “dvanaest zračnih napada na položaje sirijske vojske u graničnom pojasu zapadno od Kobanea”.

U zračnim napadima bilo je “žrtava”, rekao je glasnogovornik FDS-a Farhad Shami, ne navodeći druge pojedinosti.

Kurdske snage kontroliraju najveći dio sjeveroistoka Sirije, raskomadane u ratu što je izbio 2011. i s godinama postajao sve zamršeniji zbog učešća brojnih grupa i miješanja stranih sila poput Turske.

U sirijskom ratu izginulo je oko pola miliona ljudi, a milioni su raseljeni.

Snage sirijskog režima rasporedile su se zadnjih godina na područjima koje kontroliraju kurdske snage blizu turske granice, na temelju dogovora koji trebaju zaustaviti turske prekogranične ofanzive protiv kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima.

Turska koja je 2016. pokrenula niz operacija u Siriji protiv kurdskih snaga i ISIL-a, od maja prijeti velikom ofenzivom na Kurde na sjeveroistoku Sirije.

Od početka rata Turska podržava pobunjenike i žestoko se protivi sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Izvor: Agencije