Ekspert UN-a: Tvrdnje o prisilnom radu u Xinjiangu razumne

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda smatra da se prisilni rad među Ujgurima, Kazahstanima i drugim etničkim manjinama dešava u kineskoj regiji.

Ujguri
Nalazi su zasnovani na nezavisnoj procjeni dostupnih informacija (Reuters)

Stručnjak Ujedinjenih naroda za pitanja ropstva konstatirao je da su tvrdnje o prisilnom radu u kineskoj regiji Xinjiang “razumne”, u jednoj od najjasnijih kritika UN-a protiv kineske politike ljudskih prava.

Tomoya Obokata, specijalni izvjestitelj UN-a za savremene oblike ropstva, napisao je u izvještaju da nedobrovoljna priroda kineskih programa zapošljavanja u Xinjiangu ukazuje na prisilni rad, čak i ako su poboljšali mogućnosti zapošljavanja za neke manjine.

Nalazi su zasnovani na “nezavisnoj procjeni dostupnih informacija”, uključujući podneske zainteresiranih strana, svjedočenja žrtava i vladine izvještaje.

“Specijalni izvjestitelj smatra razumnim zaključiti da se prisilni rad među Ujgurima, Kazahstanima i drugim etničkim manjinama u sektorima kao što su poljoprivreda i proizvodnja dešava u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur u Kini”, navodi se u izvještaju Obokate.

Peking trvdi da se radi o ‘blaćenju Kine’

Slične politike bile su na snazi ​​u Tibetu, navodi se u izvještaju koji je datiran 19. jula i objavljen na Obokatinom Twitteru u utorak.

Izvještaj o globalnoj zabrinutosti za ropstvo upućen je Vijeću za ljudska prava i odvojen je od procjene o Xinjiangu, za koju se očekuje da će je uskoro objaviti visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, prenosi Fena, pozivajući se na Bloomberg.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin odbacio je izvještaj u srijedu, rekavši da je specijalni izvjestilac zloupotrijebio svoje ovlasti kako bi “blatio Kinu i djelovao kao političko oruđe antikineskih snaga”.

“U Xinjiangu nikada nije bilo prinudnog rada. Kineska vlada slijedi pristup usmjeren na ljude. Veliku pažnju posvjećujemo zaštiti prava i interesa radnika”, kazao je Wang na redovnom brifingu u Pekingu.

Izvor: Agencije