Iran: Za napad na Rushdieja krivi su on i njegove pristalice

Niko nema pravo kriviti Islamsu Republiku Iran za napad na pisca, rekao je glasnogovorik iranskog Minstarstva vanjskih poslova.

Salman Rushdie je napadnut u petak, dok se pripremao održati predavanje u New Yorku (EPA)

Iran tvrdi da su za napad na pisca Salmana Rushdieja u petak u New Yorku krivi on i njegovi sljedbenici, u nastojanju da se distancira od događaja.

“Smatramo da niko osim [Rushdieja] i njegovih pristalica ne treba biti okrivljen za napad“, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani.

Dodao je da se Rushdie “izložio javnom gnjevu” vrijeđajući svete islamske vrijednosti i “prelazeći crvene linije 1,5 milijardi muslimana”.

“Niko nema pravo kriviti Islamsu Republiku Iran“ za napad, rekao je, poričući izvještaje da je Terehan imao vezu s napadačem, 24-godišnjim Hadijem Mararom, koji se dan nakon napada na sudu izjasnio da nije kriv.

Višedecenijske prijetnje smrću

Glasnogovornik je optužio Zapad, naročito SAD, za “dvostruke aršine“ u podržavanju slobode izražaja te je kazao da Rushdievo podrivanje islamskih vrijednosti ne može biti podržano sa religioznog, moralnog, ljudskog ili pravnog stanovišta.

Sedamdesetpetogodišnji Rushdie je napadnut dok se pripremao održati predavanje u New Yorku.

Zabodio je teške povrede, ali je skinut sa aparata za disanje i može govoriti.

Rushdie je u posljednjih 30 godina dobijao prijetnje smrću zbog knjige iz 1988. godine Satanski stihovi, koju su mnogi muslimani smatrali bogohulnom.

Nekadašnji iranski lider, ajatolah Ruhollah Khomeini, izdao je 1989. godine fetvu ili edikt pozivajući na Rushdiejevu smrt.

 

Izvor: Al Jazeera