Biden naredne sedmice potpisuje novi klimatski zakon

Zastupnički dom američkog Kongresa predvođen demokratima odobrio je zakon vrijedan 430 milijardi dolara koji se smatra najvećim klimatskim paketom u historiji SAD-a.

Biden je rekao da će potpisati zakon u sedmici koja slijedi, a zatim će Bijela kuća održati proslavu 6. septembra u čast, kako je rekao, historijskog zakona (Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa predvođen demokratima odobrio je u petak zakon vrijedan 430 milijardi dolara koji se smatra najvećim klimatskim paketom u historiji SAD-a, donoseći veliku zakonodavnu pobjedu za predsjednika Joea Bidena.

Zakonodavstvo za borbu protiv klimatskih promjena i niže cijene lijekova na recept imaju za cilj smanjiti domaće emisije stakleničkih plinova, prenosi Fena.

Također će omogućiti Medicaru da pregovara o nižim cijenama lijekova za starije osobe i osigura da korporacije i bogati plate poreze koje duguju.

Demokrati kažu da će to pomoći u borbi protiv inflacije smanjenjem saveznog deficita, prenosi Reuters.

Usvajanje mjera

Zastupnički dom glasao je za usvajanje mjere pod nazivom “Zakon o smanjenju inflacije” koju je uputio Bidenu kako bi potpisao zakon. Senat je odobrio zakon u nedjelju nakon maratonske, 27-satne sjednice.

Biden je rekao da će potpisati zakon u sedmici koja slijedi, a zatim će Bijela kuća održati proslavu 6. septembra u čast, kako je rekao, historijskog zakona.

“Danas je američki narod pobijedio. Posebni interesi su izgubljeni”, rekao je Biden u objavi na Twitteru, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije