Johnson&Johnson prekida prodaju pudera za bebe na bazi talka

Kompanija se suočava sa hiljadama tužbi u kojima se tvrdi da njeni proizvodi od talka uzrokuju rak.

Johnson&Johnson poriče optužbe (Reuters)

Johnson & Johnson (J&J) tvrdi da će prestati prodavati svoj puder za bebe na bazi talka na globalnom nivou 2023, više od dvije godine nakon što je u SAD-u i Kanadi okončao prodaju proizvoda koji je izazvao hiljade tužbi za sigurnost potrošača.

“Donijeli smo komercijalnu odluku o prijelazu na puder za bebe isključivo na bazi kukuruznog škroba”, rekla je kompanija u izjavi.

Dodali su da se dječji puder na bazi kukuruznog škroba već prodaje u zemljama širom svijeta.

Godine 2020. J&J je najavio da će prestati prodavati svoj puder za bebe na bazi takla u dvije sjevernoameričke države jer je potražnja pala zbog onoga što je nazvao “dezinformacijama” o sigurnosti proizvoda zbog serije pravnih izazova.

Kompanija se suočava sa hiljadama tužbi u kojima se tvrdi da njeni proizvodi od talka uzrokuju rak zbog kontaminacije azbestom, poznatim po kancerogenosti.

Presude i nagodbe teške milijarde dolara

J&J poriče optužbe, te navodi da su decenije naučnih ispitivanja i regulatornih odobrenja pokazala da je njihov talk siguran i da ne sadrži azbest.

U četvrtak je ponovio izjavu kada je najavio ukidanje proizvoda.

Kompanija se suočila s troškovima od 3,5 milijardi dolara u presudama i nagodbama, uključujući onu u kojoj su 22 žene dobile presudu u iznosu većem od dvije milijarde dolara, prema evidenciji suda.

Godine 2016. porota države Missouri naložila je J&J-u da plati 72 miliona dolara odštete porodici žene čija je smrt od raka jajnika povezana s njenom upotrebom dječjeg pudera i proizvoda za higijenu Shower to Shower tokom nekoliko decenija.

Istraga novinske agencije Reuters 2018. otkrila je da je J&J znao za prisutnost malih količina azbesta u svojim proizvodima još od 1971. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije