Guterres: Svijet je korak od nuklearnog uništenja

Zemlje koje traže lažnu sigurnost troše stotine milijardi dolara na oružje sudnjeg dana, rekao je generalni sekretar UN-a.

Konferencija je prilika da se donesu mjere koje će pomoći da se izbjegne katastrofa, tvrdi Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da je “čovječanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procjenu udaljeno od nuklearnog uništenja”.

Guterres je ovo rekao na otvaranju dugo odlagane konferencije na visokom nivou o reviziji značajnog 50-godišnjeg sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) s ciljem da se konačno postigne da svijet bude bez nuklearnog oružja, prenosi AP.

Generalni sekretar UN-a je za rizike posebno naveo rat u Ukrajini i prijetnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji, dva regiona “koja su na korak od katastrofe” i ukazao da se sastanak održava “u kritičnom trenutku za naš kolektivni mir i sigurnost”, u trenutku nuklearne opasnosti neviđene još od vrhunca Hladnog rata.

‘Novi put bez nuklernog oružja’

Prema njegovim riječima, konferencija je “prilika da se donesu mjere koje će pomoći da se izbjegne katastrofa i da se čovječanstvo postavi na novi put bez nuklearnog oružja”, prenio je Tanjug.

Guterres je predočio da se skoro 13.000 komada nuklearnog oružja nalazi u arsenalima širom svijeta, a zemlje koje traže “lažnu sigurnost” troše stotine milijardi dolara na “oružje sudnjeg dana”.

On je pozvao učesnike konferencije da hitno ojačaju i reafirmišu 77-godišnji sporazum protiv upotrebe nuklearnog oružja, da neumorno rade na eliminaciji nuklearnog oružja sa novim obavezama za smanjenje arsenala i da promovišu miroljubivu upotrebu nuklearne tehnologije.

Izvor: Agencije