Čelnica MMF-a ne isključuje mogućnost globalne recesije

Kristalina Georgieva je upozorila da bi dugotrajnije pooštravanje finansijskih uvjeta zakompliciralo globalne ekonomske izglede i poručila da je ključno da se rastuće cijene stave pod kontrolu.

'Biće teška 2022. godina, a 2023. možda čak i teža', kazala je Georgieva (EPA)

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da su se izgledi za globalnu ekonomiju “znatno pomračili” od aprila i da ne može da isključi potencijalnu globalnu recesiju sljedeće godine s obzirom na povećane rizike.

Georgieva je, u intervjuu za Reuters, rekla da će MMF u narednim sedmicama treći put ove godine sniziti svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2022, dodajući da ekonomisti Fonda još finaliziraju nove brojke, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će MMF objaviti ažuriranu prognozu za 2022. i 2023. godinu krajem jula, nakon što je u aprilu smanjio projekciju za skoro pun procentni poen na 3,6 posto.

Globalni bruto domaći proizvod je porastao za 6,1 procent u 2021.

“Izgledi od našeg posljednjeg ažuriranja u aprilu su se znatno pomračili”, rekla je ona, navodeći u tom kontekstu univerzalno širenje inflacije, osjetno povećanje kamatnih stopa, usporavanje privrednog rasta Kine i eskalaciju sankcija u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini.

Rast rizika

Upitana da li može da isključi pojavu globalne recesije, odgovorila je da je “rizik porastao, tako da se to ne može isključiti”, dodajući da nedavni ekonomski podaci pokazuju da su se neke velike ekonomije, uključujući Kinu i Rusiju, smanjile u drugom kvartalu, te da su rizici za 2023. još veći.

“Biće teška 2022. godina, a 2023. možda čak i teža. Rizici od recesije su se povećali za 2023.”, rekla je Georgieva.

Šefica MMF-a je upozorila da bi dugotrajnije pooštravanje finansijskih uvjeta zakompliciralo globalne ekonomske izglede i poručila da je ključno da se rastuće cijene stave pod kontrolu.

Globalni izgledi su sada heterogeniji nego prije samo dvije godine, pri čemu su izvoznici energije, uključujući Sjedinjene Američke Države, u boljoj situaciji, dok se uvoznici muče, konstatirala je ona.

Usporavanje ekonomskog rasta je možda “nužna cijena koju treba platiti” imajući u vidu potrebu da se hitno i bez odlaganja vrati stabilnost cijena, zaključila je Georgieva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada