Johnson odbio novi referendum o nezavisnosti Škotske

Škotska će imati priliku izabrati nezavisnost, na referendumu, ili na parlamentarnim izborima, odgovorila je škotska premijerka.

Škotska, Evropska unija, EU
Birači iz Škotske odbili su nezavisnost na glasanju 2014. godine (AP)

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je u pismu premijerki Škotske rekao kako sada nije vrijeme za razmatranje pitanja škotske nezavisnosti.

Nicola Sturgeon prošle sedmice je najavila planove o drugom referendumu o nezavisnosti u oktobru 2023, najavivši da će to tražiti i pravnim putem ako se britanska vlada odluči blokirati glasanje.

Johnson je odgovor Sturgeon objavio na službenim stranicama vlade.

„Dok se naša zemlja nosi s izazovima bez presedana kod kuće i u inozemstvu, ne mogu se složiti da je sad vrijeme da se vratimo na to pitanje koje je 2014. dobilo jasan odgovor škotskog naroda“, napisao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Birači iz Škotske, koja broji 5,5 miliona ljudi, odbili su nezavisnost na glasanju 2014. godine, s 55,3 glasova za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina Škota bila za ostanak u Evropskoj uniji

Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Evropske unije.

Tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u evropskom savezu.

Sturgeon je u srijedu u odgovoru Johnsonu napisala: „Da budem jasna, Škotska će imati priliku izabrati nezavisnost – nadam se na referendumu 19. oktobra 2023, a ako ne, bit će to na parlamentarnim izborima”.

„Škotska neće biti zarobljenik ovog ili bilo kojeg premijera“, dodala je Sturgeon o Johnsonu koji se u srijedu bori za ostanak na premijerskoj poziciji.

 

Izvor: Agencije