EP izglasao: Gas i nuklearke su ‘zelena’ energija

U februaru, prije početka ruskog napada na Ukrajinu, Evropska komisija je predstavila plan da se prirodni gas i nuklearna energija klasifikuju kao „prelazne“ zelene investicije.

Protivnici uključivanju gasa i nuklearne energije u "taksonomiju" izrazili su zabrinutost da će to podstaći dalja ulaganja u fosilna goriva i odgoditi prelazak EU na obnovljivu energiju (EPA)

Poslanici u Evropskom parlamentu odlučili su danas većinom glasova da se nuklearna energija i prirodni gas označe kao „zelena“ energija, što je, kako izvještava Washington Post, pomno praćena odluka koja bi mogla da oblikuje klimatsku politiku u godinama koje dolaze, prenosi Tanjug.

U pitanju je klimatski okvir poznat kao „EU taksonomija“ koji ima za cilj da usmjeri investicije ka projektima koji su u skladu sa ciljem 27-članog bloka da bude klimatski neutralan do 2050. godine.

U februaru, prije početka ruskog napada na Ukrajinu, Evropska komisija je predstavila plan da se prirodni gas i nuklearna energija klasifikuju kao „prelazne“ zelene investicije u određenim okolnostima, što je izazvalo žestoku polemiku.

Pet mjeseci kasnije, globalna energetska kriza se intenzivirala pa su evropski zakonodavci odbacili primjedbe na predložena pravila i sa 328 glasova “za” i 278 “protiv” usvojili prijedlog EK.

Reakcija kritičara

Reakcija kritičara je bila momentalna. U sali se čulo „zviždanje“ kada je pročitan rezultat glasanja u sjedištu parlamenta u Strazburu, navodi Washington Post.

Organizacija aktivista za zaštitu životne sredine Greenpeace nazvala je odluku Evropskog parlamenta „prljavom politikom“ koja će „obezbjediti da se više novca sliva u ratni budžet (predsjednika Rusije Vladimira) Putina“.

U središtu debate je bilo pitanje da li se elektrane na gas i nuklearke ikada, pod bilo kojim okolnostima, mogu smatrati održivim ili zelenim izvorima energije.

Prije ukrajinskog rata, uključivanje gasa u “taksonomiju” podržavale su zemlje članice EU koje su smatrale da taj energent treba da posluži kao „most“ u procesu odustajanja od fosilnih goriva i povećanja njihovih kapaciteta obnovljive energije

Francuska i drugi su se zalagali za označavanje nuklearne energije kao “zelene”, uprkos snažnom protivljenju Njemačke.

Zabrinutost u poticanje ulaganja u fosilna goriva

Protiv prijedloga EK govorili su ne samo ekolozi, već i neki savjetnici EU, pa čak i glavni izvršni direktor jedne grupe koja zastupa velike investitore.

Kritičari su navodili da napori Evropske komisije da “zaštiti privatne investitore od greenwashing”, odnosno lažnog reklamiranja proizvoda ili projekata kao ekoloških s ciljem sticanja tržišne prednosti, rizikuju da se pretvore u greenwashing još većeg obima.

Protivnici uključivanju gasa i nuklearne energije u “taksonomiju” izrazili su zabrinutost da će to podstaći dalja ulaganja u fosilna goriva i odgoditi prelazak EU na obnovljivu energiju.

„Ova odluka Evropskog parlamenta će odložiti očajnički potrebnu, realno održivu tranziciju i produbiti našu zavisnost od ruskih goriva. Ovo licemjerje je frapantno, ali nažalost nije iznenađujuće“, napisala je danas na Twitteru aktivistkinja za klimu i životnu sredinu Greta Tunberg, izvještava Washington Post.

Izvor: Agencije