Sudanski general: Vojska će napustiti političke pregovore

Abdel Fattah al-Burhan je obećao da će raspustiti suvereno vijeće koje vodi kada bude formirana nova prelazna vlada.

Sudan je zapao u haos kada je vojnim pučem okončana kratkotranjna tranzicija ka demokratiji (EPA)

Vodeći general Sudana rekao je kako će se vojska povući iz pregovora o rješavanju tekuće političke krize nastale poslije prošlogodišnjeg državnog udara i dozvoliti predstavnicima civilnog društva da dođu na njeno mjesto.

U izjavama objavljenim na državnoj televiziji Sudana, general Abdel Fattah al-Burhan također je obećao da će raspustiti suvereno vijeće koje vodi kada bude formirana nova pelazna vlada.

Vijeće upravlja državom od kako je vojska preuzela vlast u državnom udaru prošle godine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Od tog puča politička misija Ujedinjenih naroda u Sudanu, Afrička unija i Međuvladina uprava za razvoj, sastavljena od osam istočnoafričkih zemalja, pokušavaju naći način da Sudan izađe iz političke blokade.

Pregovori za sada nisu dali rezultate.

Snage za brzo djelovanje

Prodemokratske grupe su više puta rekle kako neće pregovarati s vojskom i pozvale su vojsku da odmah preda vlast civinoj vladi.

Burhan nije naveo datume, niti ko će zamijeniti vojsku za pregovaračkim stolom.

Rekao je kako će, kada se raspusti vladajuće vijeće, vlada i moćna paravojska, poznata kao Snage za brzo djelovanje, biti stavljene pod novo vladajuće tijelo, koje će biti odgovorno za odbranu i sigurnost države.

Sudan je zapao u haos od kako je vojnim pučem okončana kratkotranjna tranzicija ka demokratiji poslije tri desetljeća represivne vladavine bivšeg vođe Omara al-Bashira.

Bashira i njegovu vladu svrgnula je vojska podstaknuta narodnom pobunom u aprilu 2019. godine.

Izvor: Agencije