Rutte: ‘Otvoreni Balkan’ ubrzava eurointegracije regije

Albanski premijer Edi Rama je ocijenio da će ‘Otvoreni Balkan’ pomoći da se ‘Srbija otcijepi od Rusije i da ona više nema utjecaja u Beogradu’.

Zona slobodne trgovine između zemalja ubrzava proces članstva i pomaže da se tenzije smanje, rekao je Mark Rutte (EPA)

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da inicijative poput ‘Otvorenog Balkana’ ubrzavaju proces ulaska Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Amsterdamu s albanskim premijerom Edijem Ramom rekao je da takve inicijative omogućavaju da “tenzije ne postanu nepodnošljive”.

Istakao je da će preporučiti svaku platformu koja okuplja Zapadni Balkan oko pitanja od zajedničkog interesa, prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinski Reporteri.

“Mislim da je ideja da se uvodi zona slobodne trgovine između zemalja ubrzava proces članstva i pomaže da se tenzije smanje”, rekao je Rutte.

‘Odmaknuti Srbiju od Rusije’

Albanski premijer je ocijenio da će “Otvoreni Balkan” pomoći, između ostalog, da se “Srbija otcijepi od Rusije i da ona više nema utjecaja u Beogradu”.

Rama je dodao da Srbiju ne bi trebalo ostaviti “na strani Rusije”, već povesti u EU, dodaje Euronews Albania.

Govoreći o tome kako Rusija ima utjecaj na Balkanu, Rama je poručio: “Zato smatram da Srbiju trebamo povedesti sa sobom i da je ne pustimo drugim putem.”

Izvor: Agencije