Poplavljeni dijelovi Sydneyja, građani se evakuiraju

Naređenje o evakuaciji izdato je za desetine hiljada stanovnika Sydneyja, nakon što su obilne padavine poplavile nekoliko naselja u najvećem australskom gradu.

Polje niskog zračnog pritiska iznad istočne obale Australije će tokom dana donijeti još jaču kišu, posebno u državi Novi Južni Vels, (EPA)

Naređenje o evakuaciji izdato je u ponedjeljak za desetine hiljada stanovnika Sydneyja, nakon što su obilne padavine poplavile nekoliko naselja u najvećem australskom gradu, a meteorolozi upozoravaju na još intenzivnije padavine.

Polje niskog zračnog pritiska iznad istočne obale Australije će tokom dana donijeti još jaču kišu, posebno u državi Novi Južni Vels, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Gotovo 30.000 stanovnika Novog Južnog Velsa mora da se evakuira, a frustracija je dostigla vrhunac u pojedinim sidnejskim naseljima, nakon što su poplave potopile domove, farme i mostove, treći put ove godine, dodaje britanska novinska agencija.

Nova poplava

“Ovo je razarajuće, u nevjerici smo. Većina ljudi se tek oporavila od prethodne poplave, namjestila domove, firme, i nažalost moramo da kažemo da se to ponovo dešava”, rekla je Therese Fedeli, gradonačelnica grada Camdena, koji se nalazi 65 kilometara od poslovnog centra Sydneyja.

Zasad nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, a zvaničnici su apelirali na građane da napuste domove i da zaobilaze poplavljene puteve.

Procjena meteorologa je da bi u naredna 24 sata moglo da padne gotovo 100 milimetara kiše po kvadratnom metru, na potezu dugačkom 300 kilometara u Novom Južnom Velsu, od Newcastlea do juga Sydneyja.

Više od 200 milimetara kiše je palo u brojnim oblastima, a negdje je palo i do 350 milimetara.

Izvor: Agencije