Granatiranje najavljuje početak ruske ofanzive na Bahmut

Bahmut je jedan od nekoliko gradova u regiji koji su još uvijek pod ukrajinskom kontrolom i sada se nalazi u fokusu ruske ofanzive na istoku zemlje.

Bahmut je naredna vjerovatna meta ruske invazije (EPA)
  • Putin u Sankt Petersburgu potpisao novu mornaričku doktrinu
  • Turska najavila da bi sutra mogla krenuti prva pošiljka ukrajinskog žita.
  • Zelenski naredio obaveznu evakuaciju regije Donjeck na istoku Ukrajine.
  • Otkazana proslava u Sevastopolju zbog ukrajinskog napada dronom.

Više vijesti o ratu u Ukrajini pročitajte u nastavku:


Intenzivno bombardiranje i početak ofanzive

Ruske snage započele su ofanzivu na Bahmut, jedan od posljednjih gradova u Donjecku pod ukrajinskom kontrolom, javljaju reporteri AFP-a koji se nalaze u regiji, prenosi agencija Fena.

Novinari AFP-a javili su da su svjedočili intenzivnom bombardiranju Bahmuta, grada na istoku Ukrajine. Jedna osoba je navodno ubijena.

Napad je počeo nakon govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je kasno sinoć pozvao civile da napuste liniju fronta u regiji Donjeck.

Bahmut je jedan od nekoliko gradova u regiji koji su još uvijek pod ukrajinskom kontrolom i sada se nalazi u fokusu ruske ofanzive na istoku zemlje.


Deseci ruskih granata ispaljeno na Nikopol

Ruske snage ispalile su do 50 granata na stambene dijelove Nikopola, grada na jugu Ukrajine, objavio je na svome Telegram kanalu guverner Dnjeropetrovska Valentin Rezničenko.

Jedna osoba je ranjena u napadu, dodao je Rezničenko.

Dodao je kako je jedna kuća u potpunosti uništena, te kako su oštećeni škola, vrtić i nekoliko zgrada gradskih ustanova.

U objavi je navedeno kako su dva druga dijela Dnjepropetrovska „u plamenu“ zbog ruskog granatiranja.

Jedna kuća u potpunosti uništena, brojne zgrade oštećene (Reuters)

Putin potpisao novu mornaričku doktrinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je potpisao novu mornaričku doktrinu u kojoj su Sjedinjene Američke Države određene kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratki govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon koje je prozvao jedinstvenima u svijetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kojeg agresora.

Putin u Sankt Petersburgu pred potpisivanje doktrine (EPA)

Nedugo prije govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane „velika pomorska sila“ koja će djelovati u cijelom svijetu.

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, „strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima“, kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim okeanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, navodi se u doktrini.

Putin tokom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje „opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja“ u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Ruska obala duga je 37.650 kilometara te se proteže od Japanskog do Bijelog mora, a uključuje i Crno more i Kaspijsko jezero.


Poginuo vlasnik jedne od najvećih ukrajinskih poljoprivrednih kompanija

Oleksij Vadaturski, osnivač i vlasnik jedne od najvećih ukrajinskih poljoprivrednik kompanija Nibulon, i njegova žena poginuli su u ruskom udaru na regiju Mikolajiv, kazao je lokalni guverner Vitalij Kim.

Guverner je na Telegramu objavio kako su Vadaturski i supruga ubijeni u gradu Mikolajiv koji je bio granatiran tokom noći i u nedjelju ujutro.

Nibulon, čije je sjedište u ovom gradu, specijalizirao se za proizvodnju i izvoz pšenice, hmelja i kukuruza i ima vlastitu flotu i pristanište.


Turska: Sutra moguć prvi transport ukrajinskog žita

Postoji velika mogućnost da prvi brod za transport žitarica sutra napusti ukrajinsku luku, izjavio je Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kalin je rekao kako će Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu vjerovatno vrlo brzo završiti konačni plan izvoznih ruta.

Rusija i Ukrajina su veliki globalni dobavljači pšenice, a sporazum uz posredovanje UN koji su potpisali u Istanbulu prošle sedmice, ima za cilj ublažavanje krize sa hranom i smanjenje globalnih cijena žitarica koje su porasle zbog rata u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina su veliki globalni dobavljači pšenice (EPA)

Žrtva u ruskom granatiranju Mikolajiva

Ukrajinske vlasti saopćile su u nedjelju kako je ruska vojska “masovno” bombardirala južni grad Mikolajiv tokom noći, prenosi agencija Hina pozivajući se BBC.

Ruske su snage više puta granatirale Mikolajiv (EPA)

Vlasti su saopćile da je jedna osoba poginula, dok je gradonačelnik rekao da je granatiranje “vjerojatno najjače do sada”. Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dvije škole i benzinska pumpa, kao i kuće. Mikolajiv se nalazi na glavnoj ruti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci.

Ruske su snage više puta granatirale Mikolajiv.


Zelenski: Upola manja žetva ove godine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas kako bi ovogodišnja žetva mogla biti upola manja od uobičajene zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

On je na Twitteru napisao kako je glavni cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu izazvanu ruskom invazijom.

“Ipak pronalazimo načine da žitarice budu isporučene alternativnim kanalima”, poručio je ukrajinski čelnik.


Pet ranjenih u napadu na štab crnomorske flote

Napad dronom izvršen je u nedjelju na glavni štab ruske crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu je ranjeno pet osoba, objavio je guverner tog grada na anektiranom poluotoku Krim Mihail Razvožajev, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

„Ujutro, ukrajinski nacionalisti odlučili su nam pokvariti Dan ruske flote“ koji se slavi u Rusiji u nedjelju, napisao je Razvožajev na Telegramu.

On je pojasnio da je dron sletio u dvorište glavnog stožera i ranio pet pripadnika.

Sevastopolj, na anektiranom Krimu, je sjedište ruske crnomorske flote (EPA – Ilustracija)

Sve proslave povezane s Danom ruske flote u Sevastopolju “su otkazane iz sigurnosnih razloga”, objavio je Razvožajev, zatraživši od stanovnika tog grada da ne napuštaju svoje domove, “ako je moguće”.

Ovo je prvi put da ruske vlasti obavještavaju o jednom takvom napadu od početka invazije 24. februara.


Rusija poziva UN i Crveni križ u Olenivku

Rusija je pozvala eksperte UN-a i Crvenog križa da provedu istragu o napadu na istražni zatvor u Olenivki, gdje su biti ukrajinski ratni zarobljenici, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ruska Federacija je, u interesu provođenja objektivne istrage o napadu na istražni zatvor u Olenivki, koji je doveo do pogibije velikog broja ukrajinskih ratnih zarobljenika, zvanično pozvala eksperte UN i Međunarodne Komiteta Crvenog križa“, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je ranije da je u raketiranju zatvora u Jelenovki poginulo 40 ratnih zarobljenika.


Zelenski: Teror je glavno oružje Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu kasno navečer stanovništvo na evakuaciju sa regije Donjecka na istoku države, čiji su gradovi meta bombardiranja ruskih snaga.

„Vlada je donijela odluku o obaveznoj evakuaciji Donjecke oblasti“, naveo je Zelenski u videoporuci.

„Molim vas, evakuirajte se! U ovoj fazi rata, teror je glavno oružje Rusije”, dodao je predsjednik Ukrajine.

Jedan dio regije Donjeck je još pod kontrolom zvaničnog Kijeva (EPA)

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk ranije je najavila obaveznu evakuaciju za cjelokupno stanovništvo Donjecke oblasti, jedne od dvije administrativne regije basena Donbas koji je dijelom i dalje pod kontrolom Kijeva.

Tu odluku je opravdala uništenjem gasne mreže i izostankom grejanja slijedeće zime u toj regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije