Baerbock: Zemlje EU-a moraju uraditi više da zaštite migrante

Naše evropske vrijednosti važe i na vanjskoj evropskoj granici. Ako ih tamo ne odbranimo oni će izginuti, poručila je njemačka ministrica vanjskih poslova.

Baerbock je osudila deportacije tražilaca azila i migranata po kratkom postupku (EPA)

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je tokom posjete migrantskom kampu u Grčkoj rekla da zemlje Evropske unije treba da urade više kako bi zaštitile ljude koji traže utočište od rata i nevolja.

Baerbock je prvo posjetila spomenik Holokaustu u Atini, zatim i migrante u kampu zapadno od grada, a posjetu je iskoristila da promoviše akciju koju je nazvala “zajedničkom evropskom politikom spašavanja na moru” i da osudi deportacije tražilaca azila i migranata po kratkom postupku, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Naše evropske vrijednosti važe i na vanjskoj evropskoj granici. Ako ih tamo ne odbranimo oni će izginuti”, istakla je Baerbock u intervjuu za atinske dnevne novine Ta Nea.

Baerbock bi se danas trebala sastati sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom.

Povećan broj ilegalnih prelazaka

Grčka presreće brodove koji prevoze migrante i tražioce azila koji idu ka njenim istočnim otocima sa obližnje obale Turske, a organizacije za ljudska prava navode da ta zemlja sprovodi deportacije po kratkom postupku, što grčka vlada negira.

Agencija EU za zaštitu granica Frontex prijavila je nagli porast broja neovlaštenih prelazaka granice nakon ublažavanja ograničenja putovanja u vezi sa pandemijom korona virusa.

U saopćenju se navodi da je broj ilegalnih prelazaka povećan za 84 posto u prvih šest mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2021.

Najveći rast zabilježen je u istočnom Mediteranu, za 125 posto i na zapadnom Balkanu, gdje je broj ilegalnih prelazaka povećan za 191 posto, navodi AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada