Napadnut turski konzulat u iračkom Mosulu

Agencije navode kako je izvor napada na konzulat u srijedu nepoznat.

Nisu prijavljene žrtve napada na konzulat (AFP)

Sjedište generalnog turskog konzulata u sjevernom iračkom gradu Mosulu bilo je meta napada i nema prijavljenih žrtava, prenose agencije navode turskog Ministarstva vanjskih poslova.

„Osuđujemo ovaj napad i očekujemo da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde čim prije. Zahtijevamo od iračkih vlasti da ispune svoje odgovornosti na zaštiti diplomatskih i konzularnih misija“, navodi se u saopćenju Ministarstva u srijedu.

Dodaje se kako se napad desio u isto vrijeme kada i sastanak Vijeća sigurnosti UN-a koje se sastalo na zahtjev iračkih vlasti kako bi se govorilo o prošlosedmičnom napadu na sjeveru Iraka „za koji je tada naša država nepravedno optužena“.

Osam poginulih u odmaralištu

Agencije navode kako je izvor napada na konzulat u srijedu nepoznat. Provincijski zastupnik je AFP-u kazao kako je riječ o četiri rakete koje su načinile štetu automobilima parkiranim u ulici kod konzulata, dok drugi zvaničnik i izvori Reutersa iz sigurnosti za ovu agenciju kažu kako je riječ o minobacačkim projektilima koji su pali blizu zgrade.

Osam osoba je ubijeno, a 23 su ranjene u napadu na odmaralište u sjevernoj iračkoj provinciji Dohuk 20. jula. Turska odbacuje navode iračkih zvaničnika i državnih medija da je izvela ovaj napad.

Izvor: Agencije