Doživotni zatvor bivšem iranskom zvaničniku

Hamid Noury je proglašen krivim za sudjelovanje u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina. 

Stotine Iranaca u egzilu koji su pratili suđenje pozdravili su izricanje presude izrazima zadovoljstva (Reuters)

Švedski sud osudio je na kaznu doživotnog zatvora nekadašnjeg dužnosnika Irana koji je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina.

Hamid Noury (61), bio je uhapšem na aerodromu u Stockholmu 2019. godine, a optužen je za ratne zločine i masovna smaknuća te mučenja političkih zatvorenika počinjena u zatvoru Gohardasht u Karaju 1988. godine.

Noury je “u saradnji su drugima sudjelovao u smaknućima”, rekao je sud pri izricanju presude za “teške zločine prema međunarodnom pravu“, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Iran je osudio ovakvu presudu.

“Iran je apsolutno siguran da je kazna izrečena Nouryju politički motivirana i nije pravno valjana”, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Noury je odbacio sve optužbe, a njegov advokat najavio je žalbu.

‘Smaknuto oko 5.000 ljudi’

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5.000 ljudi, a u izvještaju iz 2018. procjenjuje da bi “stvarna brojka mogla biti veća”.

Iran nikada nije priznao ubistva.

Noury je do sada jedina osoba kojoj je suđeno za čistke političkih disidenata i ciljanih pripadnika Iranskih narodnih mudžahedina.

Stotine Iranaca u egzilu koji su pratili suđenje pozdravili su izricanje presude izrazima zadovoljstva.

Suđenje je pogoršalo odnose Švedske i Irana.

Nedugo prije nego što je suđenje završilo, iranski mediji izvijestili su da je švedsko-iranski naučnik Ahmadreza Djalali osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Izrael i bit će smaknut.

Švedska je objavila i da je švedski turist završio u zatvoru u Iranu.

Izvor: Agencije