Konzervativci Vrhovnog suda SAD-a ograničili ovlasti Agencije za zaštitu okoliša

Odluka suda, koju je podržalo šest, a odbilo troje sudija, smanjila je ovlasti Agencije za zaštitu okoliša u regulaciji elektrana na ugalj i plin.

Vrhovni sud je odbacio presudu sa niže instance iz 2021. godine, kojom je oborena mjera o čistoj energiji (EPA)

Američki Vrhovni sud je ograničio ovlasti federalne vlade pri donošenju regulacija za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz elektrana, što je odluka koja će potkopati plan predsjednika Joea Bidena za borbu protiv klimatskih promjena.

Odluka suda, koju je podržalo šest, a odbilo troje sudija, smanjila je ovlasti Agencije za zaštitu okoliša (EPA) u regulaciji elektrana na ugalj i plin, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odluku je donijelo šest konzervativnih sudija, troje imenovano tokom mandata Donalda Trumpa.

Presuda će imati implikacije dalekosežnije od same EPA-e, jer otvara nova pravna pitanja o odlukama koje donose federalne agencije.

Protiv jačanja federalnih ovlasti

Konzervativna većina ranije je signalizirala da se protivi jačanju federalnih ovlasti.

Vrhovni sud odlukom je odbacio presudu sa niže instance iz 2021. godine, kojom je oborena Trumpova mjera o čistoj energiji.

Tu mjeru, za koju je Bidenova administracija najavljivala da neće produžiti, ograničavala je EPA-inu moć da regulira emisije iz postojećih elektrana.

Sudije slijede pravnu doktrinu koja smatra da takve odluke o “velikim pitanjima” sa snažnim društvenim utjecajem trebaju imati eksplicitnu podršku Kongresa.

Izvor: Agencije