Bez napretka u razgovorima o libijskoj krizi

Libijci strahuju da će neuspjeh u nalaženju puta ka izborima i rješavanju sporenja oko kontrole nad prelaznom vladom vratiti zemlju ka podjelama i sukobima.

Otkako se odustalo od decembarskih izbora, libijske suparničke grupe se spore oko kontrole nad vladom, i obje strane podržavaju oružane snage u zapadnim dijelovima zemlje (EPA)

Razgovori o rješenju libijske krize završeni su u četvrtak s nedovoljnim napretkom ka organiziranju izbora, saopćila je posrednica Ujedinjenih nacija za Libiju Stephanie Williams, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

“Nesuglasice postoje oko prava učešća nekih kandidata za predsjedničke izbore“, izjavila je Williams, dodajući da će dati preporuke o alternativnim načinima prevazilaženja razlika.

Razgovori između zakonodavnih tijela Zastupničkog doma i Visokog državnog vijeća imali su za cilj postizanje dogovora o ustavnoj osnovi i prelaznim aranžmanima za održavanje izbora koji su prvobitno bili zakazani za decembar 2021.

Sporni kandidati

Brojni Libijci strahuju da će neuspjeh u nalaženju puta ka izborima i rješavanju sporenja oko kontrole nad prelaznom vladom vratiti zemlju ka teritorijalnim podjelama i sukobima.

Otkako se odustalo od decembarskih izbora, libijske suparničke grupe se spore oko kontrole nad vladom, i obje strane podržavaju oružane snage u zapadnim dijelovima zemlje.

Williams je izjavila da su u razgovorima u Ženevi i na ranijem sastanku u Kairu dvije strane razriješile sporenja oko sastava budućeg parlamenta, ovlasti budućeg predsjednika i vlade i oko podijele državnih prihoda.

„Nesuglasice postoje oko prava učešća nekih kandidata na prvim predsjedničkim izborima“,  izjavila je.

Izvor: Agencije