Putin hvalio Petra Velikog i povukao paralelu s ‘vraćanjem’ historijskih ruskih zemalja

Očigledno je i na nama da vratimo [ono što je rusko] i ojačamo zemlju, rekao je Vladimir Putin. 

Putin često hvali ruske konzervativne historijske lidere poput cara Aleksandra III. ili predrevolucionarnog premijera Pjotra Stolipina (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegovog rođenja, uspoređujući navodnu historijsku težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

“Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko”,  rekao je Putin nakon posjete izložbi posvećenoj caru.

Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

“Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koje su pred nama”, rekao je Putin.

Putin, koji je u 23. godini na vlasti, više puta je pokušavao opravdati ruske postupke u Ukrajini, gdje su njegove snage opustošile gradove, ubile hiljade ljudi i dovele do miliona izbjeglica, obrazlažući svoje viđenje historije u kojemu ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti, piše Reuters, prenosi Hina.

Petar Veliki, autokratski modernizator kojem se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prijestolnicu Sankt Petersburg, koji je izgrađen na teritoriju koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt Petersburgu.

Bio je to projekt koji je koštao života desetke hiljada kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov “prozor u Evropu” u močvarama uz obalu Baltičkog mora.

Putinovi uzori

Prije Putinove posjete izložbi, državna televizija emitirala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je moderniziranom vojskom i mornaricom uveliko proširio ruski teritorij na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

Putin često hvali ruske konzervativne historijske lidere poput cara Aleksandra III. ili predrevolucionarnog premijera Pjotra Stolipina, a obojici je podigao spomenike širom zemlje.

Nasuprot njima su čelnici za koje Putin smatra da su oslabili državu, poput Lenjina i Nikite Hruščova.

“Putin voli vođe koje vidi kao čvrste, jake upravljače”, rekao je Andrej Kolesnikov, viši saradnik think thanka Carnegie.

“Želi biti viđen kao modernizator u stilu Petra (Velikog), iako će ući u historiju kao okrutni vladar više poput Ivana Groznog”, dodao je.

Izvor: Agencije