Hiljade kabina za testiranje na COVID-19 na ulicama Pekinga

Hiljade kabina za testiranje na COVID-19 postavljeno je na trotoarima širom Pekinga i drugih kineskih gradova poslije najnovije odluke kineskih vlasti u duhu strategije ‘nulta tolerancija na COVID’.

Velikim gradovima je naređeno da postave kabine za testiranje tako da svaki građanin može do njih doći za najviše 15 minuta, a samo Peking i Šangaj su postavili najmanje po 10.000 ovakvih montažnih objekata (AP)

Hiljade kabina za testiranje na COVID-19 postavljeno je na trotoarima širom Pekinga i drugih kineskih gradova poslije najnovije odluke kineskih vlasti u duhu strategije “nulta tolerancija na COVID”.

Redovi se formiraju svakog dana, bez obzira na vremenske prilike, čak i tamo gdje je širenje virusa gotovo prestalo, jer građani moraju da pokažu negativan test da bi mogli da uđu u poslovne zgrade, tržne centre i da borave na drugim javnim mjestima, prenosi Tanjug agenciju AP.

Redovno testiranje stanovnika postaje uobičajena svakodnevica stanovnika Kine, jer se vladajuća Komunistička partija čvrsto drži strategije nazvane “nulta tolerancija na COVID”, koja je u suprotnosti sa pristupom mnogih drugih država koje su značajno ublažile epidemiološke mjere.

Testiranje građana

Velikim gradovima je naređeno da postave kabine za testiranje tako da svaki građanin može do njih doći za najviše 15 minuta, a samo Peking i Šangaj su postavili najmanje po 10.000 ovakvih montažnih objekata.

Testovi su besplatni, a rezultat se može vidjeti u zdravstvenoj aplikaciji za pametne telefone, otprilike 12 sati po uzimanju uzorka.

Ovaj potez kineskih vlasti uslijedio je nakon nedavne epidemije u Šangaju koja se toliko proširila da su vlasti zatvorile cijeli grad na dva mjeseca da bi je okončale, navodi AP.

Izvor: Agencije