Ukrajinske snage potisnute u predgrađa Sjeverodonjecka

Ukrajinske snage u istočnom gradu Sjeverodonjecku potisnute su ruskim bombardiranjem i sada kontroliraju samo njegova predgrađa, rekao je regionalni guverner.

Ukrajinske specijalne snage pokrenule su protuofenzivu prije nekoliko dana i raščistile gotovo polovicu grada, rekao je Hajdaj (AFP)
  • Mediji u Moskvi pišu da je više od 1.000 ukrajinskih vojnika koji su se predali u Mariupolju prebačeno u Rusiju zbog istrage.
  • Ukrajinska vojska saopćila je da je Rusija vratila tijela 210 ukrajinskih boraca u Kijev.
  • Satelitski snimci pokazuju razmjere razaranje u Sjeverodonjecku i Rubižnu.
  • Moguće povlačenje iz Sjeverodonecka, ali ne i predaja grada, poručio je guverner te regije.
  • Ukrajinski predsjednik kaže da Ukrajina pokreće ‘knjigu krvnika’ s dokazima o ratnim zločinima.

U nastavku su najnovije vijesti o ratu u Ukrajini:


Ukrajini do kraja godine od izvoza struje 1,5 milijarda eura

Ukrajina se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi eura od izvoza električne energije u Evropsku uniju, ali i više od toga u budućnosti kada dobije pravo na izvoz svoje energiju, izjavila je danas savetnica u ukrajinskom ministarstvu energetike.

Električna mreža ove bivše sovjetske republike 2014. godine je, nakon ruske aneksije Krima, počela da planira odvojanje od ruskog i bjeloruskog sistema elektro-distribucije.

U februaru, kada je Rusija izvršila invaziju, Ukrajina je testirala autonomiju svog sistema nakon čega se ukrajinska mreža potpuno isključila, čak 2,5 godine ranije nego što je planirano, prenosi Reuters.

Zvanični Kijev je u martu podneo zahtjev da se što prije pridruži evropskom energetskom sistemu ENTSO-E i juče je dobijena zvanična dozvola da izvoz ukrajinske struje u Evropu, saopšteno je danas iz Ukrenergo.

“Svi potrebni vodovi Ukrajine spremni su za izvoz struje u Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Poljsku”, rekla je Lana Zerkal, savjetnica ministra energetike u intervjuu za Suspilne.


Guverner: Ukrajinske snage potisnute u predgrađa Sjeverodonjecka

Ukrajinske snage u istočnom gradu Sjeverodonjecku potisnute su ruskim bombardiranjem i sada kontroliraju samo njegova predgrađa, rekao je u srijedu regionalni guverner za RBC-Ukrajina.

Ukrajinske specijalne snage pokrenule su protuofenzivu prije nekoliko dana i raščistile gotovo polovicu grada, ali nije im imalo smisla ostati kada je Rusija počela intenzivno granatirati to područje i napadati ga iz zraka, rekao je Serhij Hajdaj.

“Naši sada ponovno kontroliraju samo predgrađa grada. Ali borbe se i dalje vode, naši brane Sjeverodonjeck, ne može se reći da Rusi posve kontroliraju grad”, rekao je.

Hajdaj je ranije naglasio da Ukrajina neće odustati od tog grada.

“Borbe se i dalje vode i nitko neće predati grad čak i ako se naša vojska bude morala povući na bolje utvrđene položaje. To ne znači da netko odustaje od grada – nitko neće odustati ni od čega. Ali je moguće da će se morati povući”, rekao je.

Dodao je da očekuju da će ruske snage pojačati bombardiranje grada i pokrenuti veliku ofanzivu.

Taj grad jedan je od posljednjih džepova otpora u istočnoj regiji Luhansku.

Ruske snage usredotočile su svoje napade na istočnu regiju Donbasa, a drugdje su u defanzivi.


Zelenski zatražio veću podršku Njemačke kada je riječ o odbrani

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzem zatražio je veću podršku Njemačke njegovoj zemlji kada je u pitanju odbrana, javlja Anadolu Agency (AA).

Zelenski je na Twitteru napisao kako je telefonom razgovarao sa Scholzem.

”Razgovarali smo o jačanju odbrambene podrške Ukrajini, uspostavljanju globalne sigurnosti hrane, te pitanju pridržavanja Rusije međunarodnih standarda kada je riječ o ratnim zarobljenicima. Ukazao sam na važnost donošenja odluke o integraciji Ukrajine u EU“, rekao je Zelenski.

(Reuters)

Kijev odbacio izjavu Lavrova o žitu kao “praznu priču”

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Moskva neće iskoristiti situaciju u svoju korist ukoliko Kijev dozvoli da pošiljke žita bezbjedno odu preko Crnog mora.

On je izjavu Lavrova ocijenio kao “praznu priču”.

“Potrebna je vojna oprema da bi se zaštitila obala i misija mornarice koja bi patrolirala izvoznim rutama u Crnom moru. Rusiji se ne može dozvoliti da koristi koridore žitarica za napad na južnu Ukrajinu”, napisao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Twitteru, prenosi Reuters.

Pšenica
I (EPA)

Italija upozorava da bi prehrambena kriza mogla usmrtiti milione ljudi

Italijanski ministar vanjskih poslova upozorio je da bi milioni ljudi mogli umrijeti od gladi ako Rusija ne oslobodi ukrajinske luke na Crnom moru.

“Blokiranje izvoza žitarica znači držanje taoca i osuđivanje miliona djece, žena i muškaraca na smrt”, rekao je Luigi Di Maio, dodajući da će narednih nekoliko sedmica biti ključno.


Ukrajina podigla još osam optužnica za ratne zločine

Pred ukrajinskim sudom podignuto je još osam optužnica za ratne zločine, a tri presude su već izrečene ruskim vojnicima, izjavila je ukrajinska generalna tužiteljica Irina Venediktova.

“Svakog dana otvaramo sve više istraga. Govorimo o ljudima koji nisu došli samo kao vojnici, već su došli da siluju, ubijaju civile, pljačkaju, ponižavaju i tako dalje”, rekla je Venediktova.

Ukrajina je otvorila više od 16.000 istraga o mogućim ratnim zločinima tokom ruske invazije koja je počela 24. februara, navela je ona na televiziji.


Lavrov: Ukrajina mora deminirati luke da bi omogućila izvoz žitarica

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je nadu da će problemi u vezi sa transportom žitarica iz luka u Ukrajini moći biti riješeni, pod uvjetom da Kijev deminira vode oko njih.

“Svakodnevno izjavljujemo da smo spremni garantovati sigurnost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću prema [Bosforskom] zaljevu, spremni smo to uraditi u saradnji s našim turskim kolegama”, rekao je Lavrov, ističući kako s ruske strane nisu potrebne nikakve dodatne radnje.

“Jedino što je potrebno uraditi da bi se riješio ovaj problem je da Ukrajinci puste brodove iz svojih luka, bilo deminiranjem ili označavanjem sigurnih koridora. Ništa više nije potrebno”, poručio je.

Dodao je da je najveći problem to što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “kategorički odbio” riješiti problem deminiranja luka.

Lavrov: Ukrajina mora deminirati luke (Reuters)

Također je istakao da cijeni napore Turske u traženju načina za rješenje ovog problema.


Turska: Ostvariv plan UN-a za izvoz žitarica iz Ukrajine

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je plan UN-a za izvoz žitarica iz Ukrajine ostvariv, ali da taj prijedlog zahtijeva dodatne razgovore sa svim stranama kako bi se osiguralo da brodovi budu sigurni.

Cavusoglu je rekao novinarima u Ankari da je imao produktivne razgovore o tom pitanju s ministrom vanjskih poslova Rusije koji boravi u službenoj posjeti Turskoj.


Michel: Rusija kriva za poskupljenja hrane i glad u svijetu

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručio je da Rusija koristi hranu kao oružje u ratu i optužio Kremlj da je isključivi krivac za globalnu nestašicu hrane, poskupljenja i glad u svijetu.

“Kremlj svoje akcije okružuje lažima u sovjetskom stilu. Moramo da se udružimo i nazovemo ove laži čistim izmišljotinama. Ruski brodovi i rakete blokiraju izvoz žitarica, tenkovi, bombe i mine zaustavljaju ukrajinsku poljoprivredu. Istovremeno, EU nije uvela sankcije na ruske poljoprivredne proizvode. Svi koji su pogođeni ne smiju biti u zabuni zbog ruske popagande”, rekao je.

Dodao je da EU i zemlje članice sa međunarodnim partnerima rade na pronalaženju logističkih rješenja za alternativni transport žitarica iz Ukrajine gdje je više od 20 miliona tona žitarica blokirano u lukama.

“Globalna glad je opći problem koji zahtijeva koordinisani i globalni pristup partnera širom svijeta”, poručio je Michel.


Guverner Luganjska: Možda bi se ukrajinske snage trebale povući iz Sjeverodonjecka

Guverner Luganjska upozorio je da će se ukrajinske snage možda morati povući iz ključnog istočnog grada Sjeverodonjeck ka jače utvrđenim položajima.

Sergej Hajdaj je na nacionalnoj televiziji rekao da u Sjeverodonjecku bjesne žestoke borbe i upozorio da Ukrajina očekuje da će Rusija pojačati bombardiranje grada.

On je, međutim, rekao da povlačenje ne bi značilo definitivno odustajanje od grada ključnog za kontrolu nad cijelim basenom Donbasa.

Sjeverodonjeck je najveće mjesto koje je još uvijek u rukama Ukrajinaca u regionu Luganjska (AFP)

 


Ruski zvaničnik: Zaporožje planira referendum o spajanju sa Rusijom

Dužnosnik kojeg je imenovala Rusija u djelimično okupiranoj južnoj ukrajinskoj regiji Zaporožje rekao je da će referendum o spajanju s Rusijom biti održan do kraja ove godine.

“Većina stanovnika naše regije želi se vratiti u domovinu i postati dio velike Rusije”, rekao je Vladimir Rogov, bivši novinar koji je sada dio ruske administracije na tom području, prenosi agencija RIA Novosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više je puta optužio Rusiju da planira “falsificirati” referendum o nezavisnosti u djelimično okupiranim južnim regijama.


Guverner: Moguće povlačenje iz Sjeverodonjecka, ali ne i predaja grada

Ukrajinske snage možda će se morati povući na bolje utvrđene položaje iz Sjeverodonecka, ključnog grada na istoku Ukrajine koji se neprekidno bombardira, ali neće predati grad, rekao je regionalni guverner.

“Borbe i dalje traju i niko neće predati grad čak i ako se naša vojska bude morala povući na bolje utvrđene položaje. To ne znači da netko odustaje od grada – niko neće odustati ni od čega. Ali je moguće da će se morati povući”, rekao je.

Ukrajina očekuje da će Rusija dodatno ojačati bombardiranja Sjeverodonjecka i pokrenuti veliku ofanzivu, dodao je Hajdaj.


Norveška donirala Ukrajini 22 samohodne haubice

Norveška je donirala Ukrajini 22 samohodne haubice, uključujući rezervne dijelove, municiju i drugu opremu, saopćilo je norveško ministarstvo odbrane.

“Norveška vlada je čekala sa javnim objavljivanjem donacije iz sigurnosnih razloga. Buduće donacije možda neće biti objavljene ili komentarisane”, navedeno je u saopćenju norveškog ministarstva.


Britanski obavještajci: Ukrajinske snage se drže u Sjeverodonjecku

Ukrajinski branioci “se drže” u istočnom gradu Sjeverodonjecku i pored ruskih napada iz tri pravca, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane u svom jutarnjem izvještaju.

Malo je vjerovatno da je jedna ili druga strana zauzela značajniju teritoriju tokom prethodnog dana, naveli su.

Dok Rusija usmjerava svoje napade na istočnu oblast Donbasa, na drugim mjestima drži odbrambene položaje, dodaje britansko ministarstvo.

Obje strane se trude da oslobode snage za nove napade dok drže odbrambene linije duž fronta od 500 kilometara, piše u tom izvještaju.


Zelenski: Pred nama je najteža zima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, “najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti”.

“Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inozemstvo. Sva domaća proizvodnja će se biti usmjerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje”, rekao je Zelenski u videoobraćanju na Telegram kanalu.


Svjetska banka odobrila pomoć Ukrajini od 1,49 milijardi dolara

Svjetska banka je saopćila da je odobrila 1,49 milijardi dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu za isplatu plata državnim i socijalnim radnicima, proširujući ukupnu obećanu podršku Kijevu na više od četiri milijarde dolara.

Svjetska banka navodi da je novi paket uključuje finansijske garancije Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Litvanije i Latvije.


Izvještaj: Više od 1.000 ukrajinskih zarobljenika prebačeno u Rusiju

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Mariupolju, prebačeno je u Rusiju zbog istrage, rekao je agenciji TASS izvor iz policije.

Kasnije će još ukrajinskih zarobljenika biti prebačeno u Rusiju, rekao je izvor za TASS.

Ukrajina je saopćila da radi na tome da svi zatvorenici budu vraćeni, dok neki ruski zakonodavci kažu da im treba suditi.


Ukrajinska vojska: Rusija vratila tijela 210 ukrajinskih boraca u Kijev

Rusija je Kijevu predala tijela 210 ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula u čeličani Azovstal u Mariupolju, saopćila je ukrajinska vojska.

“U toku je proces vraćanja tijela poginulih branilaca Mariupolja. Do sada je vraćeno 210 naših vojnika – većina njih su herojski branitelji Azovstala”, objavila je ukrajinska vojska na Twitteru.


Satelitski snimci pokazuju razmjere razaranja u Sjeverodonjecku i Rubižnu

Satelitski snimci koje je napravila kompanija Maxar Technologies prikazuju da su dijelovi ukrajinskih gradova Sjeverodonjecka i Rubižna značajno uništeni.

Vidljive su posljedice razaranja, uništena polja i zgrade, krateri, a uhvaćena i aktivna granatiranja.


Guverner: Troje poginulih u granatiranju Harkova

Tokom ruskog granatiranja Harkova i okolnih sela poginule su najmanje tri osoba, a šest ih je ranjeno, rekao je regionalni guverner.

“Utvrđuju se razmjere razaranja i tačan broj žrtava”, rekao je Oleh Siniehubov na Telegramu.

“Granatiranje bi moglo biti nastavljeno. Prema tome, veoma je opasno biti na ulici. Pozivam sve da ostanu u svojim skloništima”, dodao je.

Povrijeđeni Ukrajinci čekaju na liječničku pomoć u regiji Donjeck na istoku Ukrajine (AP)

Zelenski: Ukrajina pokreće ‘knjigu krvnika’ s dokazima o ratnim zločinima

Ukrajina će pokrenuti “knjigu krvnika”, sistem prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni toekom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski tužioci tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. Februara.

“Sljedeće sedmice bit će pokrenuta posebna publikacija, ‘Knjiga krvnika’, sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske”, rekao je Zelenski u videoporuci.

Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovom zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubistva, silovanja i pljačke.

“To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca”, rekao je Zelenski navodeći kijevsko predgrađe Buču, gdje su, kako tvrde istražioci, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima.

Izvor: Al Jazeera i agencije