New York uveo nova ograničenja za kupovinu oružja

Zakonom koji je prije nekoliko dana usvojen podignuta je starosna granica za kupovinu ili posjedovanje poluautomatske puške sa 18 na 21 godinu.

Kathy Hochul: Nije moguće živjeti ovako, ovo je moralni trenutak za ljude u New Yorku i za ostatak nacije (EPA)

Guvernerka američkog New Yorka Kathy Hochul je potpisala paket od 10 zakona o kontroli oružja, čime su postavljena nova ograničenja za njegovu kupovinu nakon masovnih pucnjava u Buffalu i Texasu.

Na ceremoniji potpisivanja zakona frekla je kako “nije moguće živjeti ovako, kao i da je ovo moralni trenutak za ljude u New Yorku, ali i za ostatak nacije“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Pratite šta smo uradili u New Yorku i konačno ćemo biti na početku kraja ovog nasilja i masakara koji se svakodnevno događaju u našoj zemlji“, istakla je njujorška guvernerka.

Navodi se kako je potpisala i drugi zakon, koji ograničava kupovinu prsluka otpornih na metke i pancira za službe za provođenje zakona ili srodne profesije.

Zakonom koji je prije nekoliko dana usvojen podignuta je starosna granica za kupovinu ili posjedovanje poluautomatske puške sa 18 na 21 godinu.

Deseci ubijenih u dva napada

U većini mjesta u New Yorku osobama od 16 godina i dalje je bilo dozvoljeno da imaju druge vrste pušaka i sačmarica.

Ova savezna država se sada pridružuje drugima poput Floride, Hawaija, Illinoisa, Vermonta i Washingtona, koje zahtijevaju da kupci imaju najmanje 21 godinu da bi kupili neke vrste dugog oružja.

Prijedlog zakona potpisao je demokratski guverner nakon što je jedan 18-godišnjak iz poluautomatske puške prošlog mjeseca ubio 10 ljudi u supermarketu u gradu Buffalo u zapadnom New Yorku.

Nekoliko dana nakon tog masakra još jedan 18-ogodišnjak je ubio 19 učenika i dvoje nastavnika u školi u Texasu.

Izvor: Agencije