Ukrajina: Ulične bitke za Sjeverodoneck

Zasad nije jasno koja strana ima prednost; ruske snage su brojnije i situacija je teška, ali Ukrajina ima mogućnosti za uzvraćanje udarca.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pokušao podići moral svojim trupama posjetom liniji fronta u nedjelju (Reuters)
  • Velika Britanija Kijevu šalje sistema za višestruko lansiranje M270.
  • Oružje za Ukrajinu: Koja je država poslala šta?
  • Otkazana posjeta Sergeja Lavrova Srbiji, Kremlj poručio da je zatvaranje zračnog prostora ‘neprijateljska akcija’.
  • Sullivan pozvao Rusiju da ne zatvara američku ambasadu.
  • Ruske snage napale su Kijev krstarećim raketama iz Kaspijskog mora.
  • Ukrajina je objavila da kontrolira polovinu grada Sjeverodonjecka.

U nastavku više najnovijih vijesti:


Ukrajina: Bitka za Sjeverodoneck vodi se na ulicama grada

Ukrajinske i ruske snage bore se u ponedjeljak ulicu po ulicu za kontrolu nad industrijskim gradom Sjeverodoneckom, u ključnoj bitci ofenzive Kremlja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Zasad nije jasno koja strana ima prednost. Ruske snage su brojnije i situacija je “teška”, ali Ukrajina ima mogućnosti za uzvraćanje udarca, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da Rusija raspoređuje dodatne vojnike i opremu u pokušaju zauzimanja najvećeg preostalog grada u pokrajini Lugansk koji je pod kontrolom Ukrajine.

Sjeverodoneck je postao glavna meta ruske ofenzive u Donbasu – koji se sastoji od provincija Lugansk i Doneck – dok se invazija Kremlja nastavlja u ratu iscrpljivanja u kojem se gradovi uništavaju topničkim bombardiranjem, piše Reuters.

Sjeverodoneck je postao glavna meta ruske ofenzive u Donbasu (EPA)

Putin naredio isplatu 76.000 eura porodicama poginulih pripadnika Nacionalne garde

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak dekret koji predviđa isplatu pet miliona rublji (približno 76.000 eura) porodicama pripadnika Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) koji su poginuli u Ukrajini i Siriji.

Dekretom je Putin službeno priznao da su među poginulima u agresiji na Ukrajinu, koju Moskva opisuje kao posebnu vojnu operaciju, pripadnici Rosgvardije.

Riječ je o formaciji koja je direktno odgovorna Putinu, a osnovana je 2016. za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Uglavnom je korištena prethodno za slamanje protuvladinih protesta.

Zapadni analitičari protumačili su raspoređivanje pripadnika Rosgvardije od početka rata kao znak pogrešnog uvjerenja Moskve da će brzo zauzeti velike gradove, uključujući prijestolnicu Kijev, gdje bi Rosgvardija imala ulogu održavanja reda i suzbijanja protesta.

Rusija je posljednji puta 25. marta objavila službeni broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini.

Tada je Moskva kazala da je poginuo 1.351 ruski vojnik, dok ih je ranjeno 3.825. Ukrajina i zapadne vlade vjeruju da je sada brojka višestruko veća.


Kremlj: Putin i Erdogan će donijeti odluku o sigurnosti hrane

Odluka o potencijalnom postizanju sporazuma o sigurnosti hrane na nivou predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana bit će donijeta nakon razgovora ministara vanjskih poslova ove dvije zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Odluka će biti donijeta nakon razgovora ministara”, rekao je Peskov za TASS, komentarišući izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da konačnu odluku treba da donesu dvojica lidera, prenosi Tanjug.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan (lijevo) nakon sastanka u Kremlju 5. marta 2020. (EPA)

Soldatov: Moskva me stavila na potjernicu

Novinar Andrej Soldatov, poznat po izvještavanju o ruskim sigurnosnim agencijama, izjavio je danas da su ga ruske vlasti stavile na potjernicu i zamrznule bankovne račune.

Suosnivač sajta Agentura.ru napisao je na Twitteru: “Moj ponedeljak: moji računi u ruskim bankama su zamrznuti, plus stavljen sam na rusku potjernicu”, prenio je Reuters.

Na sajtu ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da se Soldatov traži po nepreciziranom članu krivičnog zakona.

U postu na Telegramu Soldatov je napisao da je postupak protiv njega pokrenut na sličan način kao i protiv dvojice novinara optuženih za širenje lažnih informacija o vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini.

“Razjašnjavamo detalje”, napisao je Soldatov.


Moskva: Ruska vojska završava sa ‘oslobađanjem’ Svjatogorska

Portparol Minitarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske snage završavaju sa ‘oslobađanjem’ Svjatogorska i susjednih teritorija, koje se nalaze u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

“Ruske oružane snage završavaju sa oslobađanjem grada Svjatogorska u DNR i teritorija oko grada”, kazao je Konašenkov, prenio je TASS.


Zelenski: Ukrajina želi protivbrodsko oružje za siguran izvoz žita

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi do jeseni u Ukrajini moglo biti “zarobljeno” čak 75 miliona tona žitarica i da Kijev želi protivbrodsko oružje koje bi moglo osigurati siguran prolaz za njegov izvoz.

Ukrajina je, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovarala sa Velikom Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje garantuje prolaz ukrajinskih žitarica kroz Crno more, kojim dominira Rusija, prenio je Reuters.


Zelenski: Johnson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da mu je britanski premijer Boris Johnson potvrdio novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Zelenski je na Twitteru napisao da Johnson i on traže način da izbjegnu prehrambenu krizu i deblokiraju ukrajinske luke, prenosi Reuters.


Rusija: Zatvaranje zračnog prostora je ‘neprijateljska akcija’

Kremlj je objavio da smatra “neprijateljskom akcijom” potez triju istočnoevropskih zemalja da zatvore svoj zračni prostor i spriječe ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da otputuje u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni avion kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u Beograd.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi takve akcije mogle uzrokovati probleme s organizacijom diplomatskih sastanaka na visokom nivou.

No one neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama, dodao je.


Sullivan pozvao Rusiju da ne zatvara američku ambasadu

Rusija ne bi trebala zatvoriti američku ambasadu bez obzira na krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini jer dvije najveće nuklearne sile u svijetu moraju nastaviti razgovarati, rekao je američki ambasador John Sullivan u Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin označio je invaziju na Ukrajinu kao prekretnicu u ruskoj historiji: pobunu protiv hegemonije Sjedinjenih Američkih Država koju šef Kremlja optužuje za ponižavanje Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajina tvrdi da se bori za svoj opstanak protiv bezobzirnog otimanja zemlje u imperijalnom stilu koji je ubio hiljade ljudi, raselio više od 10 miliona i opustošio dijelove zemlje.

U očitom pokušaju da pošalje poruku Kremlju, John J. Sullivan, američki ambasador kojeg je imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da Washington i Moskva ne bi trebali prekinuti diplomatske odnose.

“Moramo očuvati sposobnost da razgovaramo jedni s drugima”, rekao je Sullivan u intervjuu za TASS.


Oružje za Ukrajinu: Koja je država poslala šta?

Brojne države poslale su oružje Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara.

Nedavno su Sjedinjene Američke Države pristale isporučiti Kijevu napredni sistem za lansiranje raketa, kako bi pokušali preokrenuti tok rata u istočnoj regiji Donbas, gdje je glavni grad Sjeverodonjeck na udaru ruskih snaga.

Uprkos obećanjima podrške, Kijev kaže da je još uvijek nadjačan i traži još teškog naoružanja.

Opširnije na linku.


Politico: UN pokušava da posreduje u dogovoru sa Rusijom

Ujedinjene nacije pokušavaju da posreduju u dogovoru sa Rusijom kako bi se Ukrajini omogućilo da ponovo pokrene izvoz žitarica preko Crnog mora, dok su zvaničnici i zakonodavci iz administracije američkog predsjednika Joe Bidena veoma skeptični da Rusija radi u dobroj namjeri, piše Politico.

Kako navodi portal, njihov primarni razlog za pesimizam su nedavni komentari ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskih zvaničnika koji sugerišu da će ublažiti blokadu ukrajinskih luka ako, u zamjenu, Zapad ukine svoje ekonomske sankcije Moskvi.

Jedan američki zvaničnik opisao je prijedlog Moskve kao “diplomatiju iznuđivanja” i rekao da SAD neće pristati na sporazum koji bi ukinuo bilo kakav ekonomski pritisak na Kremlj.

Svaki dogovor kojim bi se dozvolilo Ukrajini da izvozi žito, uoči žetve ljetnje pšenice, bio bi veliki napredak, a američki zvaničnici i globalna preduzeća pomno prate pregovore Rusije sa UN-om, kao i odvojene pregovore sa Turskom, o omogućavanju sigurnog prolaza ukrajinskog žita na svjetska tržišta.

Blokada ukrajinskih luka preokrenula je globalne trgovinske rute, a prijeti da će finansijski ugušiti Ukrajinu i produbiti krizu gladi širom svijeta, ocjenjuje Politico.


Ukrajina tvrdi da ima kontrolu nad polovinom Sjeverodonjecka

Ukrajina je objavila da kontrolira polovinu grada Sjeverodonjecka, na istoku zemlje, koji se nalazi u žarištu žestokih borbi u bazenu Donbasa.

Guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj rekao je da u sljedećim danima očekuje jaku protuofanzivu ruskih snaga.

“Naše su oružane snage očistile polovinu” Sjeverodonjecka od ruskih trupa koje su se tamo nalazile, kazao je on u intervjuu koji je objavljen na društvenim mrežama.

“Polovina grada je pod kontrolom naših branitelja”, dodao je.

Nakon što su najprije bile potisnute ruskom ofanzivom u Sjeverodonjecku, ukrajinske snage tamo pomalo ponovo osvajaju teren.

Hajdaj je kazao da su ruski vojnici dobili naredbu da osvoje grad do 10. juna.

Rekao je da očekuje da će Rusi u bliskoj budućnosti baciti sve rezerve – u ljudstvu i oružju – na to područje.

“U pet sljedećih dana doći će do jakog povećanja broja bombardiranja teškim topništvom”, zaključio je Hajdaj.

Sjeverodonjeck se nalazi u žarištu žestokih borbi u bazenu Donbasa (EPA)

Na Kijev ispaljene krstareće rakete

Ukrajinska vojska saopćila je da su eksplozije koje su potresle Kijev u nedjelju ujutro posljedica ruskog napada krstarećim raketama iz Kaspijskog mora, čiji je cilj bio pogon za popravak željezničkih vagona u glavnom gradu.

Ovo je prvi takav napad nakon više sedmica pauze.

Tamni dim ispunio je nebo nad istočnim predgrađem Kijeva, najmanje jedna osoba je hospitalizirana, a do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, kazao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Ukrajinska protivzračna odbrana oko 6:00 sati ujutro po lokalnom vremenu srušila je jednu protivničku raketu, navode iz vojske.

Jedna ruska raketa, vjerovatno na putu za Kijev, letjela je “kritično nisko“ poviše velike nuklearne elektrane u južnoj pokrajini Mikolajev, objavio je državni operater nuklearnih elektrana Energoatom na Telegramu.

Kasnije su objavili i video koji je potvrdio navode, ali Reuters nije mogao potvrditi tačnost snimke.

Iz ruskog Ministarstva odbrane rekli su da su njihove rakete uništile tenkove T-72 i oklopna vozila smještene u pogonu za popravak željezničkih vagona, a koje su Ukrajini isporučile istočnoevropske zemlje.

Ovi projektili su prvi su koji su pogodili glavni grad od kraja aprila, kada je producentica Radija Liberty ubijena u ruskom napadu koji je pogodio zgradu u kojoj je živjela.


Otkazana posjeta Sergeja Lavrova Srbiji

Posjeta Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova je otkazana, nakon što su zemlje koje se nalaze oko Srbije rekle da će zatvoriti svoj zračni prostor za njegov avion, izjavili su ruski zvaničnici.

Opširnije na linku.


Volodim Zelenski posjetio Zaporožje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u nedjelju prve linije u regiji Zaporožja, objavio je njegov ured.

“Želim vam zahvaliti za vaš rad, za vašu službu, za to što štitite nas i našu državu“, kazao je on i dodao da je održao minutu šutnje za poginule vojnike.

Prije sedam dana Zelenski je bio u sličnoj posjeti regiji Harkov.

Iz njegovog ureda kasnije su kazali da je predsjednik posjetio i medicinsku ustanovu u pokrajini i pričao s ljudima koji su bili primorani napustiti svoj dom, uključujući one iz Mariupolja, koji je sada u ruskim rukama, nakon što je sedmicama bio pod opsadom.

Obećao je kako će se napraviti sve da se svim raseljenim ljudima nađe prigodan smještaj.

“Uistinu ćemo vam pomoći da riješite ovaj problem“, prenijeli su iz predsjedničkog ureda.


Velika Britanija šalje raketne bacače M270 u Ukrajinu

Ministar odbrane Ben Wallace rekao je, objašnjavajući poklon u vidu sistema za višestruko lansiranje M270, kako će se britanska podrška Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

“Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije koje su snage [ruskog predsjednika Vladimira] Putina neselektivno koristile da sravne gradove”, rekao je on u saopćenju.

London je saopćio kako će ukrajinski vojnici biti obučeni za korištenje novih sistema u Velikoj Britaniji, nakon što je prethodno najavio da će obučiti ukrajinsko osoblje za korištenje oklopnih vozila.

Izvor: Al Jazeera i agencije