Oružje za Ukrajinu: Koja je država šta poslala?

Uprkos obećanjima o pošiljkama naoružanja, Kijev kaže da ga ruske snage još uvijek nadmašuju i traži još teškog naoružanja.

Pripadnici zračnih snaga SAD-a pripremaju municiju, oružje i drugu opremu za Ukrajinu u zračnoj bazi Dover u Delawareu, SAD (Mauricio Campino/US Air Force via AP)

Brojne države poslale su oružje Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara.

Nedavno su Sjedinjene Američke Države pristale isporučiti Kijevu napredni sistem za lansiranje raketa, kako bi pokušali preokrenuti tok rata u istočnoj regiji Donbas, gdje je glavni grad Sjeverodonjeck na udaru ruskih snaga.

Uprkos obećanjima podrške, Kijev kaže da je još uvijek nadjačan i traži još teškog naoružanja.

Ukrajina je u nedjelju saopćila da je njen rat s Rusijom ušao u dugotrajnu fazu i da joj je potrebna stalna vojna podrška, a ne samo jednokratna.

“Zapad mora shvatiti da njegova pomoć ne može biti jednokratna stvar, već nešto što traje do naše pobjede”, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Gana Maljar lokalnim medijima.

Donosimo pregled oružja koje su neke zemlje obećale – neke poslale, neke ne.

Lista nije potpuna, jer neke države svoje transfere drže u tajnosti.

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države saopćile su prošle sedmice da su pristale na zahtjev Kijeva za višecijevne bacače raketa visoke pokretljivosti (HIMARS), koji će omogućiti ukrajinskim snagama da pogađaju dublje iza ruskih linija, a da budu van dometa ruske artiljerije.

HIMARS, čiji će domet SAD ograničiti kako bi spriječili ukrajinske snage da ih koriste za napade na ciljeve unutar Rusije, dio su paketa oružja od 700 miliona dolara koji će biti plaćen iz fonda od 40 milijardi dolara za Ukrajinu, koji je odobrio Kongres prošlog mjeseca.

Administracija predsjednika Joea Bidena već je poslala 4,5 milijardi dolara vojne pomoći od početka rata.

Obećano ili poslano oružje uključuje 72 haubice kalibra 155 milimetara, 72 vozila za njihovu vuču, 144.000 komada municije i više od 120 taktičkih bespilotnih letjelica Phoenix Ghost, koje je nedavno razvila američko ratna avijacija posebno za potrebe Ukrajine.

SAD je također obećao helikoptere, oklopne transportere, 1.400 protuzračnih sistema Stinger, 5.000 protutenkovskih projektila Javelin, nekoliko hiljada pušaka s municijom i niz druge opreme.

Ukrajinski vojnik nosi raketni sistem Javelin na poziciju na liniji fronta u sjevernoj regiji Kijeva (Gleb Garanich/Reuters)

Turska

Turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2 postale su poznate širom svijeta od početka rata, a postali su viralni snimci ukrajinskih snaga koje ih koriste za uništavanje konvoja ruskih oklopnih vozila i artiljerije.

Ukrajina je saopćila da je koristila TB2 kako bi ometala odbranu ruskog ratnog broda “Moskva” prije nego što ga je sredinom aprila potopila raketama.

Prije invazije Ukrajina je imala oko 20 TB2.

U martu je Kijev rekao da ih je dobio još, ne navodeći koliko.

Velika Britanija

Vlada je saopćila da je pomoć uključivala 120 oklopnih vozila, 5.800 protutenkovskih projektila, pet sistema protuzračne odbrane, 1.000 raketa i 4,5 tone eksploziva.

Premijer Boris Johnson je također obećao opremu za elektronsko ratovanje, protivbaterijski radarski sistem, opremu za ometanje GPS-a i hiljade uređaja za noćno osmatranje.

Velika Britanija je saopćila da je obučila više od 22.000 ukrajinskih vojnika.

Kanada

Kanada je od februara Ukrajini isporučila vojnu pomoć u vrijednosti od 208 miliona dolara.

Krajem maja je savezna vlada saopćila da šalje 20.000 artiljerijskih granata zajedno s haubicama M777, koje je već transportirala radi jačanja odbrane Ukrajine u Donbasu.

Ottawa je također poslala kamere za bespilotne letjelice, puške, municiju, satelitske snimke visoke rezolucije, bacače raketa, hiljade ručnih bombi i dva taktička aviona.

Kanadski premijer Justin Trudeau susreo se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu 8. maja (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Njemačka

Kancelar Olaf Scholz rekao je prošle sedmice da će Ukrajini poslati sistem protuzračne odbrane koji može zaštititi “veliki grad” od ruskih zračnih napada.

Kazao je da će Njemačka također dostaviti radarski sistem koji može otkriti neprijateljsku artiljerijsku vatru.

Njegova vlada je optužena da je spora u naoružavanju Kijeva.

Krajem aprila Berlin je prekinuo politiku slanja samo odbrambenog oružja i pristao je Ukrajini dostaviti samohodne haubice i tenkove.

Njemačka pregovara sa zemljama istočne i južne Evrope o slanju dijela svoje opreme iz sovjetskog doba u Ukrajinu, u zamjenu za novije njemačke modele.

Španija

U aprilu je Španija isporučila Ukrajini 200 tona vojne opreme, uključujući 30 kamiona, nekoliko teških transportnih kamiona i 10 malih vozila natovarenih vojnim materijalom.

Francuska

Sredinom aprila Vlada je saopćila da je isporučila Ukrajini više od 107 miliona dolara vojne opreme.

Sedmicu kasnije predsjednik Emmanuel Macron obećao je još pomoći, uključujući protutenkovske projektile MILAN i samohodne haubice Cezar.

Saslušanje u Senatu prošle sedmice potvrdilo je da je Pariz poslao šest haubica i otkrio da je također prebacio protivavionske projektile Mistral.

Nordijske zemlje

Norveška je Ukrajini poslala 100 protuzračnih projektila francuske proizvodnje Mistral, kao i 4.000 komada protutenkovskog oružja M72.

Švedska je krajem februara objavila da će poslati 10.000 protutenkovskih bacača za jednokratnu upotrebu, zajedno s opremom za deminiranje.

Finska, koja je, kao i Švedska, podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, objavila je u februaru da će Kijevu poslati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 komada municije i 1.500 protutenkovskih bacača za jednokratnu upotrebu.

Mjesec nakon početka rata Helsinki je rekao da će poslati još oružja, ne precizirajući vrste ili količine.

Tri dana nakon početka rata Danska je saopćila da će poslati 2.700 protutenkovskih bacača.

Tokom posjete Kijevu danska premijerka Mette Fredriksen je najavila još 88 miliona dolara za oružje.

Washington je rekao da Danska planira poslati protubrodski raketni sistem Harpoon, koji može gađati brodove do 300 kilometara od obale.

Ukrajinski susjedi

Poljska je saopćila da je poslala oružje u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara, uključujući neodređeni broj tenkova.

Poljski i američki mediji izvještavaju da je Varšava isporučila više od 200 tenkova, što bi je učinilo drugim najvećim dobavljačem oružja za Ukrajinu, nakon SAD-a.

Varšava je saopćila da je također poslala protutenkovske projektile, minobacače, municiju i dronove.

Slovačka je do sada dala vojni materijal u vrijednosti od 164 miliona dolara i postigla dogovor s Ukrajinom o prodaji najmanje osam haubica.

Baltičke države

Latvija je dostavila vojnu opremu u vrijednosti od 214 miliona dolara, uključujući municiju, protuzračne rakete Stinger i njihove lansirne rampe, bespilotne letjelice i dronove.

Protekle sedmice stotine Litvanaca doprinijele su prikupljanju sredstava za kupovinu turske borbene bespilotne letjelice za Ukrajinu.

Cilj od 5,4 miliona dolara prikupljen je za samo tri i po dana u Litvaniji, zemlji od 2,8 miliona stanovnika, uglavnom u malim iznosima, za finansiranje kupovine bespilotne letjelice Bayraktar TB2 iz Turske.

Estonija je dala 244 miliona dolara vojne pomoći, uključujući protutenkovske projektile Javelin, haubice, protutenkovske mine i protutenkovske topove, te pištolje zajedno s municijom.

Centralna i Istočna Evropa

Slovenija je krajem februara objavila da šalje jurišne puške “kalašnjikov” i municiju.

Ova država je također u razgovorima s Njemačkom o slanju Ukrajini velikog broja svojih tenkova iz sovjetskog doba, u zamjenu za njemačke tenkove i transportere, ali nikakav dogovor još nije objavljen.

Bugarska nije službeno dostavila vojnu opremu Ukrajini, zbog protivljenja proruskih socijalista.

Češka je poslala vojnu pomoć u vrijednosti od 152 miliona dolara i rekla da planira daljnje isporuke u vrijednosti do 30 miliona dolara.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je češka Vlada dala borbene helikoptere i raketne sisteme.

Prag je saopćio da će češke kompanije popravljati ukrajinske tenkove.

Belgija, Nizozemska, Grčka, Italija

Belgija je saopćila da je u Ukrajinu poslala 5.000 automatskih pušaka i protutenkovsko oružje.

Nizozemska je krajem februara obećala isporuku 200 projektila Stinger, a u aprilu je rekla da će poslati ograničen broj haubica.

Prema dogovoru koji je njemački kancelar OlafScholz objavio 31. maja, Grčka će Ukrajini poslati neke od svojih tenkova iz sovjetskog doba, u zamjenu za modernija vozila iz Berlina.

Atina je također poslala 400 jurišnih pušaka “kalašnjikov”, raketne bacače i municiju.

Italija drži u tajnosti svoje isporuke oružja Ukrajini.

Izvor: Agencije