Katalonski separatista Puigdemont napustio mjesto predsjednika stranke

Nekadašnji lider španske pokrajine Katalonije Carles Puigdemont, glavna ličnost pokušaja otcjepljenja Katalonije 2017. godine, napustio je mjesto predsjednika svoje katalonske separatističke stranke.

Lider katalonskih separatista najavio je početkom maja da se neće ponovo kandidirati za čelo svoje formacije jer je potrebno da lider bude više uključen i da on to ne može da ponudi. (EPA)

Nekadašnji lider španske pokrajine Katalonije Carles Puigdemont, glavna ličnost pokušaja otcjepljenja Katalonije 2017. godine, napustio je mjesto predsjednika svoje katalonske separatističke stranke i na njegovo mjesto treba da bude imenovana Laura Borras poznata kao predstavnik tvrdog krila.

“To je moj posljednji kongres u svojstvu predsjednika stranke Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya)”, rekao je Puigdemont aktivistima okupljenim u francuskom primorskom gradiću Argeles-sur-Mer u blizini granice sa Španijom, prenosi Beta.

Lider katalonskih separatista najavio je početkom maja da se neće ponovo kandidirati za čelo svoje formacije jer je potrebno da lider bude više uključen i da on to ne može da ponudi.

Referendum o nezavisnosti

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu.

Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Mariana Rajoya je kao reakciju, suspendirala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U međuvremenu je Puigdemont, tadašnji lider te pokrajine, iz Španije pobjegao u Belgiju.

Izvor: Agencije