Vrhovni sud SAD-a poništio presude koje su blokirale zakone o pobačaju

Vrhovni sud SAD-a je odbacio presude nižih sudova koje su poništile tri zakona o pobačaju na državnom nivou.

Vrhovno sud SAD-a je ranije poništio značajnu presudu Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji (EPA)

Nakon što je prošle sedmice poništio značajnu presudu Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, Vrhovni sud SAD-a u četvrtak je odbacio presude nižih sudova koje su poništile tri zakona o pobačaju na državnom nivou.

Sva tri zakona, iz Arizone, Arkansasa i Indiane, blokirali su niži sudovi, na osnovu presude Roe protiv Wadea iz 1973. godine i naknadne presude iz 1992. godine koja je to ponovno potvrdila, prenosi Hina.

Ta naknadna presuda, Planirano roditeljstvo protiv Caseyja, poništena je u sklopu sudske presude od 24. juna, kojom je podržan zakon u Mississippiju, koji zabranjuje pobačaj nakon 15. sedmice trudnoće.

Poništavanje presuda u Arizoni i Arkanzasu

Sud je u četvrtak poništio presudu kojom je blokiran zakon u Arizoni.

Tim zakonom se zabranjuje izvođenje pobačaja zbog fetalnih genetskih anomalija, poput Downovog sindroma.

Sud je učinio isto sa sličnim zakonom u Arkansasu, koji zabranjuje pobačaje zbog Downovog sindroma, te sa žalbom koju je podnijela Indiana.

Ta savezna država zatražila je da se proširi državni zakon koji zahtijeva da se roditelje maloljetnica koje žele pobačaj o tome obavijesti.

Izvor: Agencije