Izraelska vojska ubila Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

I dalje je nejasno zašto je Marei upucan, dok izraelska vojska tvrdi kako su njeni vojnici bili napadnuti i da je zbog toga došlo do pucnjave.

Ožalošćeni članovi porodice ubijenog Mareija u Jeninu (AFP)

Izraelske snage ubile su jednog Palestinca u gradu Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne obale, nakon što je došlo do oružanih sukoba između izraelske vojske i palestinskih boraca poslije ranojutarnjeg upada vojske, javljaju palestinska agencija WAFA i bolnički izvori.

Wissam Baker, šef bolnice Khalil Suleiman iz Jenina, naveo je kako je 25-godišnji Muhammad Maher Marei doveden u bolnicu u 5:00 sati u srijedu nakon što je upucan u grudi. Baker je za palestinsku TV kazao kako je metak prošao kroz srce Mareia i kako su svi napori da mu se spasi život bili uzaludni.

„Najvjerovatnije je riječ o snajperskom metku i ciljanom ubistvu. Na ovo se navikavamo u posljednjim upadima u guvernantu Jenin – nema upada bez smrtonosnih povreda. Čak i oni koji su ranjeni dolaze u kritičnom stanju“, istakao je on.

Brojna hapšenja

Najmanje dva Palestinca su uhapšena tokom vojne racije u Jeninu. I dalje je nejasno zašto je Marei upucan, dok izraelska vojska tvrdi kako su njeni vojnici bili napadnuti i da je zbog toga došlo do pucnjave.

„Tokom operacije su snage IDF-a (vojske) pucale na nekoliko osumnjičenika koji su bacali eksplozivne naprave na njih i pucnjevi su se čuli u tom području“, navode iz izraelske vojske koja skoro svakodnevno izvodi operacije upada i hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali, često sa povredama i ubistvima Palestinaca.

Tokom noći je uhapšeno najmanje 13 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale.

Izvor: Al Jazeera