Ghislaine Maxwell osuđena na 20 godina zatvora

Kćerka pokojnog britanskog medijskog mogula Roberta Maxwella, osuđena je zbog pomaganja pokojnom osramoćenom finansijeru Jeffreyu Epsteinu da seksualno zlostavlja djevojke.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Maxwell pokazala 'potpuni nedostatak kajanja' za svoje zločine, počinjene između 1994. i 2004. godine (Reuters)

Njujorška sutkinja osudila je Ghislaine Maxwell na 20 godina zatvora zbog pomaganja pokojnom osramoćenom finansijeru Jeffreyu Epsteinu da seksualno zlostavlja djevojke.

Ova kazna, izrečena na saveznom sudu na Manhattanu, znači da će 60-godišnja Ghislaine Maxwell provesti ostatak svog života u zatvoru, piše AFP, prenosi Hina.

Kćerka pokojnog britanskog medijskog mogula Roberta Maxwella, koja se školovala na Oxfordu, osuđena je krajem prošle godine po pet od šest tačaka optužnice, od kojih je najteža ona za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Njeni advokati tražili su od suda da bude blag, navodeći traumatično djetinjstvo i tvrdeći da je Maxwell nepravedno kažnjena jer je Epstein izbjegao suđenje.

Tužioci dokazali da je bila ‘ključ’ za namamljivanje djevojaka

Zalagali su se za najviše pet godina, dok su tužioci tražili između 30 i 55 godina zatvora.

Tokom suđenja krajem 2021. godine tužioci su uspješno dokazali da je ona bila “ključ” za Epsteinov plan namamljivanja mladih djevojaka koje bi on potom seksualno zlostavljao.

Advokati su tvrdili da je njihova klijentica imala “teško, traumatično djetinjstvo s nadmoćnim, narcisoidnim i zahtjevnim ocem”.

“To ju je učinilo podložnom Epsteinu, kojeg je upoznala odmah nakon očeve smrti”, napisali su u podnescima ranije ovog mjeseca.

Epstein se ubio u zatvoru 2019. u dobi od 66 godina dok je čekao suđenje u New Yorku.

“Gospođa Maxwell ne može i ne bi smjela snositi svu kaznu za koju je Epstein trebao biti odgovoran”, izjasnili su se njeni advokati.

‘Niko nije iznad zakona’

Međutim, tužilaštvo je u vlastitom sudskom podnesku prošle sedmice navelo da je Maxwell “bila odrasla osoba koja je sama odlučivala”.

Tvrdili su da je pokazala “potpuni nedostatak kajanja” za svoje zločine, počinjene između 1994. i 2004. godine.

“Današnjom presudom Ghislaine Maxwell smatra se odgovornom za počinjenje gnusnih zločina nad djecom”, rekao je tužilac Damian Williams.

“Ova kazna šalje snažnu poruku da niko nije iznad zakona i nikad nije kasno za pravdu”, dodao je.

Maxwell je već u pritvoru oko dvije godine nakon što je uhapšena u New Hampshireu u ljeto 2020.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada