Napadi na Pariz 2015: Jedinom preživjelom doživotni zatvor

Glavni optuženi Salah Abdelsalam, koji je rekao da je ‘vojnik’ oružane grupe Islamska država Irak i Levant, proglašen je krivim za ubistvo i pokušaj ubistva s terorističkim namjerama.

Napad, u kojem je poginulo 130 ljudi, najsmrtonosniji je u francuskoj historiji (EPA)

Francuski sud proglasio je u srijedu 20 muškaraca krivim po optužbama vezanim za terorizam, zbog napada iz 2015. godine na parisko pozorište Bataclan, kafiće, restorane i stadion, koji se vežu za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Napad, u kojem je poginulo 130 ljudi, najsmrtonosniji je u francuskoj historiji.

Sudija Jean-Louis Peries pročitao je presudu u sudnici koja je bila pod teškim obezbjeđenjem, čime je završeno devetomjesečno suđenje.

Jedini preživjeli iz grupe napadača

Glavni optuženi Salah Abdelsalam proglašen je krivim za ubistvo i pokušaj ubistva s terorističkim namjerama, između ostalog.

Abdelsalamu je izrečena kazna doživotnog zatvora, bez mogućnosti ranijeg otpusta, što je kazna koja je do sada u Francuskoj izrečena samo četiri puta.

Abdesalam, Francuz rođen u Belgiji, za kojeg se vjeruje da je jedini preživjeli iz grupe koja je izvela napad, prije početka suđenja je rekao da je “vojnik“ ISIL-a, koji je preuzeo odgovornost za napade.

Izvor: Agencije