U Izraelu otkrivena drevna džamija stara više od 1.200 godina

Nedaleko od džamije otkrivena je luksuzna zgrada s ostacima posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na bogat status njenih stanovnika.

Džamije, imanja i drugi domovi pronađeni u blizini ukazuju na "historijski proces koji se dogodio u sjevernom Negevu uvođenjem islama... (EPA)

Izraelski arheolozi su u beduinskom selu Rahat, u pustinji Negev, pronašli drevnu džamiju koja datira iz 7. na 8. stoljeće poslije Krista i koja “baca svjetlo na prijelaz tog područja s kršćanstva na islam”, objavila je izraelska Uprava za starine (IAA).

Ostaci džamije, za koje se vjeruje da su stari više od 1200 godina, otkriveni su tokom radova na izgradnji nove četvrti u Rahatu, navodi IAA.

Džamija se sastoji od “jedne kvadratne prostorije i zida okrenutog prema Meki”, s polukružnom nišom za molitvu – mihrabom – koja gleda na jug, pojašnjava se u saopćenju.

“Ova jedinstvena arhitektonska obilježja pokazuju da je zdanje korišteno kao džamija i vjerovatno je mogla primiti nekoliko desetaka vjernika”, prenosi AFP izjavu arheologa.

Muslimansko osvajanje

Nedaleko od džamije otkrivena je “luksuzna zgrada” s ostacima posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na bogat status njenih stanovnika, dodaje IAA.

Prije tri godine vlasti su u blizini iskopali još jednu džamiju iz istog doba, iz sedmog na osmo stoljeća nove ere. Zaključili su da su dvije islamske bogomolje “među najranijim poznatim u svijetu”.

Džamije, imanja i drugi domovi pronađeni u blizini ukazuju na “historijski proces koji se dogodio u sjevernom Negevu uvođenjem islama… nasljeđujući raniju bizantsku vlast i kršćansku religiju koja je vladala zemljom stotinama godina”, navodi IAA.

Muslimansko osvajanje tog područja uslijedilo je u prvoj polovici sedmog stoljeća.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada