EU i Norveška dogovorile povećanje isporuka plina

Norveška je povećala proizvodnju plina kako bi odgovorila na evropske nestašice i očekuje rast prodaje za 8 posto na 122 milijarde kubnih metara na godinu.

Evropska unija pokriva petinu svojih potreba za plinom iz Norveške (EPA)

Evropska unija dogovorila je s Norveškom, najvećim zapadnoevropskim proizvođačem plina, povećanje isporuka kako bi norveški plin nadomjestio manjak članicama Unije kojih je polovica suočena s prekidom isporuka iz Rusije, javlja Hina.

Bruxelles je rekao da je 12 zemalja članica suočeno s nestašicama pošto je Rusija smanjila dotok preko plinovoda Sjeverni tok 1, pozivajući se na tehničke poteškoće, preciznije da joj nije iporučena Siemensova turbina za plinovod.

Moskva je ranije prestala dobavljati plin za Poljsku i Nizozemsku te još neke zemlje koje su odbile plaćati u rubljima prema novoj platnoj formuli  Moskve.

Norveška i Evropska komisija “pojačat će saradnju kako bi osigurale dodatne” količine iz Norveške navodi se u saopćenju pošto su se u Bruxellesu sastali povjerenik EK-a za klimu Frans Timmermans i norveški ministar energetike Terje Aasland.

Norveška je povećala proizvodnju plina kako bi odgovorila na evropske nestašice i očekuje rast prodaje za 8 posto na 122 milijarde kubnih metara na godinu.

To bi bilo dodatnih 100 TWh i sva dodatna proizvodnja vjerojatno bi išla EU.

Petina potreba se zadovljava iz Norveške

Evropska unija pokriva petinu svojih potreba za plinom iz Norveške, što je malo u usporedbi s 40 posto koliko je uvozila iz Rusije prije ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

U izjavi se ističe da će Norveška ostati “veliki dobavljač” za Evropu i nakon 2030. Obećaje se saradnja u korištenju obnovljivih izvora i zelenim tehnologijama.

Ulaganja u nova plinska polja bude strahovanja da će rat u Ukrajini označiti povratak na staro unatoč obećanjima brojnih država o postupnom napuštanju fosilnih goriva i prelasku na obnovljive izvore kako bi se spašavao planet.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je prošle sedmice da su nova ulaganja u fosilna goriva “razočaravajuća” s obzirom na učinak na klimu.

EU očekuje da će njegova ukupna potreba za plinom pasti 30 posto do 2030. kako bi ispunio zacrtane klimatske ciljeve te poziva članicaeda prijeđu na obnovljive izvore i štede energiju kako bi nadomjestile ruski plin.

Izvor: Agencije