Pucnjava u Uvaldeu: Osnovna škola Robb bit će srušena

Gradonačelnik Uvaldea je rekao da će škola biti srušena jer ‘ne možete tražiti od djeteta ili učitelja da se ikada vrate u tu školu’.

U školi u Uvaldeu, ubijeno je 19 učenika i dvoje učitelja (EPA)

Osnovna škola Robb u Uvaldeu u Teksasu, gdje je naoružani napadač ubio 19 učenika i dvije učiteljice, bit će srušena, rekao je gradonačelnik.

Don McLaughlin izjavio je to u utorak na napetom i emotivnom sastanku gradskog vijeća sa stanovnicima koji traže odgovore vezano za pucnjavu, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Nije rekao kada će škola biti srušena.

Gnjev javnosti je nakon napada u maju porastao, a krivnja se svaljuje na policiju koja je čekala više od sat vremena da se suoči s napadačem.

McLaughlin je rekao da će škola biti srušena jer “ne možete tražiti od djeteta ili učitelja da se ikada vrate u tu školu”.

Osnovna škola Robb ima gotovo 600 učenika u drugim, trećim i četvrtim razredima.

Odgovor policije na pucnjavu veliki neuspjeh

Odgovor organa reda na pucnjavu u školi u Uvaldeu, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvoje učitelja, bio je “užasan neuspjeh“, jer su stavili živote policajaca ispred života djece, kazao je čelni čovjek teksaškog Ministarstva javne sigurnosti Steven McCraw.

Na raspravi u teksaškom Senatu o pucnjavi koja se dogodila 24. maja zakonodavcima je rekao da je zapovjednik donio “grozne odluke“, a policajci na terenu nisu bili dovoljno obučeni, zbog čega su izgubili dragocjeno vrijeme koje je moglo spasiti dječije živote.

“Postoje uvjerljivi dokazi da je odgovor organa reda na pucnjavu u osnovnoj školi bio užasan neuspjeh i protivan svemu što znamo“, kazao je McCraw, prenosi Hina, pozivajući se na ABC News.

Među propustima je naveo i potragu za ključem od vrata učionice u kojoj se dogodila pucnjava.

‘Policajci su imali oružje, djeca ne’

McCraw tvrdi da je policija čekala ključ unatoč tome što vrata nisu bila zaključana i ne postoje dokazi da su policijaci uopće provjerili jesu li osigurana.

Iz teksaškog Ministarstva javne sigurnosti nakon pucnjave rekli su da je 19 policajaca u hodniku ispred učionica 111 i 112 čekalo duže od sat prije nego je došao specijalni tim američke Granične kontrole i napokon ušao u učionice.

“Policajci su imali oružje, djeca ne. Policajci su imali oklope (pancirke, kacige…), djeca ne. Policajci su prošli obuku, napadač nije. Jedan sat, 14 minuta i osam sekundi, toliko su djeca i učitelji čekali u sobi 111 da ih se spasi“, kazao je čelnik Ministarstva javne sigurnosti.

“Tri minute nakon ulaska napadača u zapadnu zgradu već se okupilo dovoljno policajaca da izoliraju, ometu i neutraliziraju napadača“, dodao je McCrew.

Zatražena ostavka zapovjednika policije

“No, posvećene policajce od ulaska u učionicu 111 i 112 zaustavio je zapovjednik, koji je odlučio staviti živote svojih službenika ispred života djece”, tvrdi McCraw.

Pete Arredondo, odgovorni zapovjednik policijske stanice zadužene za školu u Uvaldeu, “čekao je radio, čekao je puške i štitove. Na kraju, čekao je ključeve, koji uopće nisu bili potrebni.“

Članovi mjesne zajednice te roditelji žrtava na sastanku školskog odbora su pozvali  na Arredondovu ostavku.

 

Izvor: Agencije