Blinken najavio veliko američko ulaganje u Inicijativu tri mora

Američki državni sekretar istakao je važnost ovog formata posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je poremetila energetsku sigurnost Evrope.

Očekuje se da će američka pomoć Inicijativi tri mora iznositi 300 miliona dolara (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak je najavio veliki američki finansijski zamah Inicijativi tri mora, naglasivši da je platforma saradnje 12 država srednje i istočne Evrope dodatno dobila na važnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska.

Cilj inicijative jačanje je povezanosti 12 članica koje u toj sferi zaostaju za zapadom Evropske unije, s naglaskom na saobraćajnu, digitalnu i energetsku infrastrukturu.

Inicijativu podržavaju i u njoj sudjeluju i EU, Njemačka i SAD, prenosi Hina.

Fond vrijedan 928 miliona eura

“Ključno pitanje u EU i na samitu Tri mora prilagođavanje je na smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima”, rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Evropske komisije za ekonomiju.

Skupu u Rigi su se videolinkom obratili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Blinken, koji je naglasio još veću važnost ovog formata nakon ruske invazije, koja je poremetila energetsku sigurnost Evrope, ali i pokazala važnost veće saobraćajne i digitalne povezanosti istoka kontinenta.

Blinken je najavio “velika nova sredstva” Američke korporacije za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) fondu Inicijative.

Neslužbeno, očekuje se da će ta pomoć iznositi 300 miliona dolara, a tačan iznos objavit će predstavnik DFC-ja Scott Nathan, koji će u Latviji učestvovati na poslovnom forumu nešto kasnije.

Inicijativa ima investicijski fond trenutno vrijedan 928 miliona eura, no s potencijalom rasta na od tri do pet milijardi dolara.

U fondu ne učestvuju direktno države, nego njihove razvojne banke.

Kroz fond se traže veliki projekti za ulaganje, vrijedni više od 30 miliona eura.

Inicijativa je već uložila u nekoliko projekata, poput Cargounita, najveće privatne kompanije za iznajmljivanje lokomotiva u Poljskoj, Greenergy Data centara, koji će razviti mrežu zelenih centara za podatke u srednjoj i istočnoj Evropi, te Enery, operatera solarnih elektrana u Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Hrvatska predložila 11 projekata

Hrvatska je fondu predložila 11 projekata – jedan iz područja digitalne infrastrukture, tri u energetici i sedam u saobraćaju.

Oni, između ostalog, uključuju dovršetak autoputa A5, naftni i plinski terminal u Luci Ploče, unapređenje željezničke mreže i riječnih kanala, proširenje LNG terminala na Krku i Luke Rijeka.

Dvanaest članica inicijative čine gotovo trećinu EU-a i dom su za 112 miliona ljudi, no zaostaju za bruto domaćim proizvodom (BDP) zapadnih članica.

Prvi sastanak na vrhu inicijative održan je 2016. godine u Dubrovniku.

Uslijedili su susreti u Varšavi, Bukureštu, Ljubljani, Tallinnu i Sofiji, a nakon Rige idući susret bit će održan u Rumuniji.

Izvor: Agencije