Članak u ‘Haaretzu’: Izraelski građanski rat je već počeo

Izraelski kolumnista kaže da je Marš zastava te polemike koje su pratile taj događaj unutar Izraela nastavak, a ne vrhunac, procesa koji je u drugim zemljama dovodio do građanskih ratova.

Zvi Bar'el ističe, u svom članku u izraelskom listu 'Haaretz', da je vjersko ili etničko 'zavrtanja ruku' između Jevreja i Arapa, koje je pratilo ovaj marš, samo čin zagrijavanja za nasilni sukob (Arhiva)

Izraelski kolumnista kaže da je Marš zastava, koji se ove sedmice održao u Jerusalemu, te polemike koje su pratile taj događaj unutar Izraela, zapravo nastavak, a ne vrhunac, procesa koji je u drugim zemljama i u drugim vremenima dovodio do građanskih ratova.

Zvi Bar'el ističe, u svom članku u izraelskom listu ‘Haaretz’, da je vjersko ili etničko ‘zavrtanje ruku’ između Jevreja i Arapa, koje je pratilo ovaj marš, samo čin zagrijavanja za nasilni sukob koji se sprema među samim Jevrejima.

Dodaje da optimisti u Izraelu još uvijek posmatraju požar na ulicama Jerusalema kao borbu religioznih cionista koja ima veze s određenim datumima i lokacijama, a sve što država treba da uradi jeste da osigura ove događaje.

Napuniti Jerusalem vojnicima

Drugim riječima, to znači da grad Jerusalem treba napuniti hiljadama opremljenih vojnika i policajaca, upozoriti Islamski pokret otpora Hamas i pristojno razgovarati s “vođama arapske zajednice”, uključujući Jordan, i da će tako Izrael uspjeti “odgoditi užasni scenarij” do sljedećeg svetog datuma.

Prema Bar'elu, ima i onih “lakovjernih” koji vjeruju da ćemo, ako bismo samo mogli neutralizirati MK Itamara Ben-Gvira i eliminirati krajnje desničarsku organizaciju Lehava, biti u stanju kontrolirati ove bakterije koje jedu meso i da će se život nastaviti kao i obično. Komentirajući ovaj marš, kažu: “Gledajte, bilo je samo nekoliko sukobljavanja, nekoliko batina, nekoliko ranjenih, nije bilo ispaljenih projektila i niko nije poginuo.”

Međutim, smatra autor, ove bakterije su rasle na plodnom tlu, što je dovelo do širenja epidemije, a ono što se stvarno dogodilo u Jerusalemu nastavak je, a ne vrhunac, procesa koji je u drugim zemljama i u drugim vremenima vodio do izbijanja građanskih ratova.

Poništavanje razlika

Bar'el je naglasio da mahanje izraelskom zastavom pred licima Palestinaca, napadi na palestinske radnje i skandiranje i verbalni napadi poput ”Smrt Arapima” i ”Spalit ćemo vaše selo” – sve ovo krije pravu poruku izgrednika.

Danas će Arapi, a sutra, možda čak i danas, mete biti obični Jevreji, ljevica, Aškenazi i mrzitelji bivšeg premijera Benjamina Netanyahua. Odnosno ”izdajnici koji su zaboravili šta znači biti cionista, koji mrze državu i koji nisu pristali umotati se u izraelsku zastavu”, kazao je Bar'el.

Autor smatra da u takvom slučaju stara razlika između desnice i ljevice te između religioznih i sekularnih Jevreja počinje da nestaje, jer je i u sadašnjoj vladajućoj koaliciji u Izraelu jako prisutan desničarski i vjerski cionizam.

Izvor: Agencije