Francuska predstavila ‘non paper’ o ‘Evropskoj političkoj zajednici’

Zajednica bi bila otvorena za sve evropske države koje žele zajedno doprinijeti kontinentu, navodi se u francuskom nacrtu.

Zajednica bi bila evropski forum koji bi okupio sve članove evropske porodice na ravnopravnoj osnovi, piše u nacrtu (EPA)

Francuska, trenutno predsjedavajuća Vijećem Evropske unije, predstavila je neformalni dokument kojim predlaže da se “do kraja ove godine” formira “Evropska politička zajednica”, otvorena za “sve evropske države koje žele zajedno doprinijeti sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta”.

”'Evropska politička zajednica’ bi bila otvorena za evropske države koje dijele zajednički skup demokratskih vrijednosti, bez obzira na to da li su članovi Unije ili ne i bez obzira na njihov trenutni odnos s EU-om: žele li joj se pridružiti, napustili su je, ne planiraju joj se pridružiti ili su s njom povezani samo ekonomskim sporazumima”, navodi se u tekstu dokumenta u koji je Tanjug imao uvid.

Francuska u svom “non paperu”, koji je podnesen za razmatranje i dalju raspravu, navodi da trenutno politika proširenja, zbog obimnih reformi i trajanja procesa, “ne nudi neophodan politički okvir za odgovor na hitne historijske i geopolitičke potrebe” nastale nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, kao ni za “političko strukturiranje” evropskog kontinenta.

Ne bi bila zamjena za proširenje Evropske unije

“‘Evropska politička zajednica’ ne bi bila alternativa članstvu u EU i ne bi bila ni zamena za proces proširenja. Za evropske države koje se žele pridružiti EU to bi omogućilo jačanje veza s državama članicama EU-a prije pristupanja – kako politički, tako i u pogledu učešća odlučivanjima u određenim politikama EU-a, uključujući postepenu integraciju u unutrašnje tržište EU-a”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da ovakva zajednica ne bi zamijenila Vijeće Evrope, OSCE ili transatlantske odnose, ali da bi bila evropski forum koji bi okupio ”sve članove evropske porodice” na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva evropskog kontinenta.

Francuska traži da se u Evropi ”vrati osjećaj zajedništva” i ojačaju političke, ekonomske, kulturne i sigurnosne veze između budućih članica “Evropske političke zajednice”, što bi, prema tekstu dokumenta, bio način da se odgovori na zajedničke izazove na evropskom kontinetu, poput pitanja vanjske i sigurnosne politike, klimatskih promjena i snabdijevanja energijom i drugim sirovinama, sigurnosti hrane, razvoju infrastrukture i međusobnom povezivanju, mobilnosti, migracijama, borbi protiv organiziranog kriminala, kao i odnosima s drugim geopolitičkim akterima.

Francuska ocjenjuje da bi “Evropska politička zajednica” trebala imati oblik ”lake pravne strukture”, koja ima kapacitet donošenja odluka uz poštovanje ”autonomije odlučivanja” EU-a i svake od država koje čine ovu zajednicu, a da bi se lideri i ministri ovih zemalja sastajali ”nekoliko puta godišnje”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada