Južna Koreja ‘dramatično’ jača odbranu zbog straha od nuklearnog oružja Sjeverne Koreje

Južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup je rekao da se ‘stalne provokacije projektilima’ od strane Sjeverne Koreje pojačavaju ‘u kvalitetu i kvantitetu’.

Posljednji komentari južnokorejskog ministra odbrane još jedan su znak da Seul zaoštrava stav prema lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-unu (Reuters)

Južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup saopštio je da će Južna Koreja “dramatično” ojačati svoje odbrambene sposobnosti, zbog zabrinutosti da Sjeverna Koreja oživljava program testiranja nuklearnog naoružanja, javlja CNN, prenosi Beta.

“Naša vlada će povećati sposobnosti da bolje implementira mjere odbijanja uz podršku SAD-a i dramatično će pojačati sposobnost za odgovor vojske, kako bi odbila nuklearne i prijetnje projektilima od strane Sjeverne Koreje”, rekao je Lee na bezbjednosnom forumu “Shangri-La” u Singapuru.

On je dodao da će Južna Koreja bliže sarađivati sa SAD-om i Japanom, što je dan ranije na istom forumu naveo i američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Seul: Sjeverna Koreja ispalila projektile u more

Lee je rekao da se “stalne provokacije projektilima” od strane Sjeverne Koreje pojačavaju “u kvalitetu i kvantitetu”, i dodao da su one i sjevernokorejske pripreme za nuklearne probe “ozbiljan izazov koji prijeti miru i stabilnosti”.

Njegovi posljednji komentari još jedan su znak da Seul zaoštrava stav prema lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-unu, nakon niza sjevernokorejskih raketnih proba i izbora Yoon Seok-youla za novog predsjednika Južne Koreje.

Vojska Južne Koreje saopštila je u nedjelju da je Sjeverna Koreja ispalila projektile u more, i da sumnja na artiljerijske probe.

Generalštab Južne Koreje naveo je da je uočio nekoliko kretanja u jutarnjim satovima i da se vjerovatno radi o artiljerijskim projektilima. Generalštab je dodao da je zemlja održava spremnost vojske u čvrstoj koordinaciji sa SAD-om, u vrijeme pojačanog nadzora nad aktivnostima Pjongjanga.

Izvor: Agencije