Kina izvela ‘patrolu borbene spremnosti’ oko Tajvana

Vježba se odvijala na moru i zračnom prostoru oko samoupravnog ostrva Tajvan, saopštila je vojska.

Tajvan je ove sedmice izvijestio o najvećem upadu kineskih aviona u svoju identifikacijsku zonu protivzračne odbrane (ADIZ) od januara - s 30 aviona, većinom borbenih (Reuters)

Kineska vojska je saopštila da je izvršila “patrolu borbene spremnosti” na moru i zračnom prostoru oko samoupravnog ostrva Tajvan, za koje Kina tvrdi da je njihova teritorija.

U saopštenju zapovjedništva Istočnog područja Narodnooslobodilačke vojske stoji da su vježbe održane posljednjih dana i da su bile “neophodna akcija” protiv onoga što opisuju kao “dosluh između SAD-a i Tajvana”, piše Al Jazeera English.

“Sjedinjene Američke Države su u posljednje vrijeme često pravile poteze po pitanju Tajvana, govoreći jedno, a radeći drugo, potičući potporu tajvanskim snagama za nezavisnost, što će Tajvan gurnuti u opasnu situaciju”, dodalo je zapovjedništvo u saopštenju.

Tajvan je ove sedmice izvijestio o najvećem upadu kineskih aviona u svoju identifikacijsku zonu protivzračne odbrane (ADIZ) od januara – s 30 aviona, većinom borbenih, koji su ušli u jugozapadno područje ADIZ-a.

‘Kina će nastaviti poduzimati snažne mjere’

Incident se dogodio dok je američka senatorica Tammy Duckworth bila u posjeti ostrvu.

“Pozivamo relevantne američke političare da se iskreno pridržavaju načela ‘jedne Kine’ i odmah zaustave službene razmjene s Tajvanom u bilo kojem obliku i da se suzdrže od slanja pogrešnih signala separatističkim snagama ‘tajvanske nezavisnosti'”, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova KIne Zhao Lijian na brifingu za novinare, piše kineski Global Times.

“Kina će nastaviti poduzimati snažne mjere kako bi odlučno zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet Kine.”

Zhu Fenglian, glasnogovornik Ureda za poslove s Tajvanom Državnog vijeća – kineskog ureda, također je upozorio na konferenciji za novinare da je “vrlo opasno” za SAD “popuštati separatističkim aktivnostima koje provode tajvanski secesionisti”.

Nekada poznat kao Republika Kina (ROC), Tajvan se nalazi oko 161 kilometar od obale kontinentalne Kine. Jednom kolonizirani od strane Japana, kineski nacionalisti pobjegli su na otok nakon što su izgubili građanski rat od komunista koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu u Pekingu.

Za Peking je Tajvan kineska provincija

ROC je nastavio tvrditi da predstavlja cijelu Kinu i čak je imao mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda sve do 1971. kada je većina zemalja, uključujući SAD, počela prebacivati diplomatsko priznanje na Peking umjesto u Taipei.

Od tada, SAD, prema Zakonu o odnosima s Tajvanom, ima mandat da “očuva i promiče opsežne, bliske i prijateljske komercijalne, kulturne i druge odnose između naroda Sjedinjenih Američkih Država i naroda Tajvana”.

Washington također ima više dvosmisleno mišljenje o konceptu “Jedne Kine”.

Za Peking “Jedna Kina” je priča koja daje opravdanje za tvrdnju da je Tajvan jednostavno kineska provincija, a ne nezavisna država.

S druge strane, za SAD status Tajvana ostaje neodređen.

Izvor: Al Jazeera i agencije