Erdogan o akciji u Siriji: Očistiti dva grada, a onda idemo dalje

Očistit ćemo Tal Rifaat i Manbij od terorista, a potom ćemo, korak po korak, ići u druge regije, rekao je turski predsjednik.

Turska neće tražiti dozvolu SAD-a da pokrene operaciju u Siriji, rekao je Recep Tayyip Erdogan (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će njegove snage u predstojećoj vojnoj operaciji u Siriji za metu imati naoružane kurdske grupe u dva grada na sjeveru te zemlje.

“Preduzimamo novi korak u uspostavljanju 30-kilometarske sigurnosne zove duž naše južne granice. Očistit ćemo Tal Rifaat i Manbij od terorista“, rekao je na sastanku svoje Partije. razvoja i pravde (AKP).

Naveo je da će turske snage, potom, “korak po korak, ići u druge regije“.

SAD protiv turske operacije

Dva grada, koja leže zapadno od rijeke Eufrat, kontrolira sirijska kurdska grupa Jedinice narodne zaštite (YPG), koju Ankara smatra “terorističkom“ organzacijom, povezanom s domaćim naoružanim borcima koji pripadaju Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), kojie Turska također naziva “teroristima“.

PKK vodi oružanu pobunu protiv Turske od 1984. godine, u kojoj su poginuli deseci hiljada ljudi.

Turska optužuje YPG da napada turske sigurnosne snage u Siriji.

“Vidjet ćemo ko će podržati legitimne turske sigurnosne operacije, a ko će biti  protiv njih“, rekao je turski predsjednik.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Tursku, pozivajući je da se drži linije uspostavljene u prekidu vatre 2019. godine.

“To je nešto čemu se protivimo“, kazao je.

“Zabinuti smo da bi nova ofanziva narušila regionalnu stabilnost i omogućila malignim akterima da iskoriste nestabilnost“, dodao je.

Zone uz granicu dvije zemlje

Tokom vikenda Erdogan je rekao da Turska neće tražiti dozvolu SAD-a da pokrene operaciju, a u utorak je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kazao da dogovor dvije zemlje iz 2019. godine Turskoj daje mogućnost stvaranja sigurnosne zone duž svoje granice sa Sirijom.

Turska je od 2016. godine pokrenula tri vojne operacije na sjeveru Sirije te zauzela zone uz granicu dvije zemlje u, kako tvrdi, nastojanju da zaštiti svoju granicu od prijetnji snaga oružane grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i YPG-a.

Izvor: Al Jazeera