Danski referendum o učešću u evropskoj odbrambenoj politici

Proteklih mjeseci su istraživanja javnog mnijenja pokazala da većina Danaca podržava pridruživanje odbrambenoj politici Evropske unije.

Danska je ranije odlučila ne učestvovati u razgovorima o sigurnosnoj politici u EU, u njenom razvoju i nabavci naoružanja (EPA)

U Danskoj se danas održava referendum o učešću u zajedničkoj evropskoj odbrambenoj politici, i to 30 godina od prethodno donijete odluke o neučestvovanju, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP i dodaje kako pravo glasa ima približno 4,2 miliona građana Danske.

Proteklih mjeseci su istraživanja javnog mnijenja pokazala da većina Danaca podržava pridruživanje odbrambenoj politici Evropske unije.

Prema istraživanjima prije glasanja, „za“ bi glasalo oko 40 posto, a „ne“ bi zaokružilo 30 procenata. Po rezultatima posljednjih anketa, neopredijeljeno je približno 20 posto Danaca.

„Svijet se mijenja, i to ne u dobrom pravcu. Trebamo stati jedni uz druge i ojačati saradnju koja našu sigurnost čini jakom“, izjavio je predsjednik opozicione Liberalne partije Jakob Ellemann Jensen.

Dio iste skandinavske priče

Pridruživanje Danske evropskoj odbrambenoj politici imalo bi relativno skroman utjecaj na sigurnosnu arhitekturu na kontinentu, posebno u poređenju sa ulaskom Švedske i Finske u NATO. Ipak, Kristin Nissen sa Danskog instituta za međunarodne studije smatra da su potezi Danske, Švedske i Finske „dio iste priče“, te kako će ojačati vojnu saradnju u Evropi u vrijeme napada Rusije na Ukrajinu.

Danska je ranije odlučila ne učestvovati u razgovorima o sigurnosnoj politici u EU, u njenom razvoju i nabavci naoružanja. Također, ona do sada nije učestvovala u zajedničkim vojnim operacijama EU.

Na referendumu 1993. godine, Danska je donijela i odluku da ne učestvuje u evropskoj saradnji o pitanjima pravde i unutrašnjih poslova, zajedničke valute i državljanstva.

Izvor: Agencije