Južna Osetija odustala od referenduma o priključenju Rusiji

Novoizabrani predsjednik te oblasti Alan Gaglojev pozvao se u ukazu na „neizvjesnosti vezane za pravne posljedice“ takvog referenduma.

Južna Osetija bila je u središtu rusko-gruzijskog rata 2008. godine poslije čega je Kremlj priznao njenu nezavisnost (EPA - Ilustracija)

Nove vlasti separatističke proruske oblasti Južne Osetije objavile su sinoć da odustaju od organizacije referenduma o svom priključenju Rusiji, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Novoizabrani predsjednik te oblasti Alan Gaglojev pozvao se u ukazu na „neizvjesnosti vezane za pravne posljedice“ takvog referenduma, o čijem je održavanju odlučio njegov prethodnik Anatolij Biblov. Referendum je trebao biti održan 17. jula.

Gaglojev je također ukazao na „nedopustivost jednostrane odluke referendumom na pitanja koja se odnose na prava i legitimne interese Ruske Federacije“.

On je ipak pozvao da bez odlaganja budu održane konsultacije sa ruskom stranom oko skupa pitanja vezanih za veću integraciju Južne Osetije sa Ruskom Federacijom.

“Historijske aspiracije”

Vlasti Južne Osetije su 13. maja objavile da je Bibilov potpisao ukaz o održavanju referenduma pozivajući se na „historijske aspiracije“ stanovnika te oblasti da se pridruže Rusiji, sa kojom se oblast graniči.

Bibilov nije ponovo izabran na mjesto predsjednika na izborima u toj oblasti početkom maja i Rusija je izrazila nadu kako će njegov nasljednik na tom mjestu Alan Gaglojev osigurati “kontinuitet” u odnosima sa Moskvom.

Južna Osetija bila je u središtu rusko-gruzijskog rata 2008. godine poslije čega je Kremlj priznao njenu nezavisnost kao i nezavisnost druge gruzijske separatističke oblasti Abhazije, i tamo postavio vojne baze.

Izvor: Agencije