Italija prima stotine migranata sa humanitarnog broda

Od 19. maja, brod Ocean Viking obavio je četiri akcije spašavanja tokom kojih je spašeno 296 migranata.

Od februara 2016. organizacija SOS Mediterranee je svojim brodovima Aquarius i Ocean Viking spasila najmanje 35.630 žena, muškaraca i djece (EPA)

Italijanske vlasti dozvolile su nevladinoj organizaciji SOS Mediterranee, čiji humanitarni brod Ocean Viking prevozi 294 migranata, da pristane u sicilijanskoj luci Pocalo, saopćila je sinoć ta organizacija, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Poslije iscrpljujućeg čekanja Pocalo na Siciliji je konačno određen za sigurno iskrcavanje 294 spašenih na brodu Ocean Viking. Neprihvatljivo je da se migranti suočavaju sa takvim oglušavanjem o njihova prava”, napisala je na Twitteru ta evropska asocijacija za potragu i spašavanje na moru čije sjedište je u francuskom Marseju.

Od 19. maja, brod Ocean Viking, koji je iznajmila organizacija SOS Mediterranee zajedno sa Međunarodnom federacijom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obavio je četiri akcije spašavanja tokom kojih je spašeno 296 migranata kod obala Libije i Malte.

Među njima je, između ostalih, 49 maloljetnika, uključujući i tromjesečnu bebu, šest trudnica, navodi se u saopćenju. Trudnica u osmom mjesecu trudnoće i njen suprug jučer su morali hitno biti evakuirani.

Najopasnija ruta

Libija je važno tranzitno mjesto za desetke hiljada migranata koji svake godine pokušavaju stići do Evrope preko italijanske obale, udaljene oko 300 kilometara od Libije.

Centralni Mediteran je najopasnija migrantska ruta na svijetu, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM). Ta UN agencija procjenjuje da je tokom 2021. na toj ruti stradalo ili nestalo najmanje 1.553 ljudi.

Od februara 2016. organizacija SOS Mediterranee je svojim brodovima Aquarius i Ocean Viking spasila najmanje 35.630 žena, muškaraca i djece, navode agencije.

Izvor: Agencije