Evropska unija i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte

Države členice ni u nedjelju nisu uspjele postići saglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije.

Nakon gotovo mjesec pregovora, dogovora još nema (AP)

Ambasadori država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjele postići saglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, a novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha.

Novi sastanak veleposlanika predviđen je u ponedjeljak prije podne, doznaje se iz evropskih izvora, prenijela je Hina.

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istovremeno, Evropska komisija je potvrdila da je na sto stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

‘Dogovor se očekuje sljedeće sedmice’

“Evropsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na nivou Corepera sljedeće sedmice tjedan”, kaže izvor Evropske komisije.

Ako takav prijedlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda Družba moći staviti na jedinstveno evropskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Evropska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec pregovora, dogovora još nema.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija.

Mađarska je time nagrizla evropsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Agencije