Poljska ukida pravosudna tijela koje je Brisel kritizirao

Vlada u Varšavi očekuje da će okončati spor s Evropskom unijom i dobiti milijarde eura za oporavak Poljske koje je Brisel zamrznuo.

Za novi pravosudni propis još je potrebno odobrenje Senata i predsjednika Andrzeja Dude (EPA)

Zastupnici Parlamenta Poljske su odobrili ukidanje spornog disciplinskog tijela najvišeg suda Poljske koje je desničarska Vlada koristila da kažnjava sudije, što je naišlo na osudu Evropske unije.

Vlada u Varšavi očekuje da će time okončati spor s EU-om, što bi omogućilo postizanje sporazuma koji će rezultirati isplatom iz Brisela milijardi eura zamrznutih sredstava za oporavak Poljske, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Premijer Mateusz Morawiecki je rekao u Parlamentu da očekuje da će šefica Evropske komisije Ursula von Der Leyen taj sporazum potpisati u Varšavi 2. juna.

‘Kontrola Vlade nad pravosudnim sistemom’

Za novi pravosudni propis još je potrebno odobrenje Senata i predsjednika Andrzeja Dude, koji je njegov glavni autor.

Varšava je dugo branila svoju reformu pravosuđa, ističući da je potrebna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma.

Brisel je u tome vidio dodatnu kontrolu poljske Vlade nad pravosudnim sistemom zemlje, suprotno EU pravilima, pa je Poljskoj uskratio milijarde eura pomoći za oporavak nakon pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije