Masovni ubica iz Teksasa na internetu najavio napad

Napadač koji je ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školiupozorio je u poruci na internetu nekoliko minuta prije masakra da će pucati u svoju baku i da će otvoriti vatru u školi.

Salvador Ramos koristio je poluautomatsku pušku AR-15 tokom krvoprolića u osnovnoj školi u Uvaldeu (EPA)

Napadač koji je ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu upozorio je u poruci na internetu nekoliko minuta prije masakra da će pucati u svoju baku i da će otvoriti vatru u školi, izjavio je guverner Teksasa Greg Abbott.

Masovni ubica Salvador Ramos iskoristio je poluautomatsku pušku AR-15 tokom krvoprolića u utorak u osnovnoj školi Robb u mjestu Uvalde.

Pucnjava se završila tako što je policija upala u učionicu i ubila ga, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Ramos je legalno kupio pušku, a prošle sedmice je kupio i drugu pušku iste vrste, čim je napunio 18 godina 16. maja.

Još nije rasvijetljen motiv napada

“Zlo je prošlo kroz Uvalde. Svako ko puca svojoj baki u lice mora imati zlo u srcu. Ali, još veće zlo je pucati u malu djecu”, rekao je Abbott.

Istražitelji još nisu rasvijetlili motiv napada u kojem je ranjeno najmanje 17 osoba.

Guverner je kazao da Ramos, stanovnik gradića na oko 135 kilometara od San Antonija, koliko se zna, nije imao probleme s mentalnim zdravljem, niti je optužen za neko krivično djelo.

Pola sata prije pucnjave Ramos je napisao prvu od tri poruke na internetu, rekao je Abbott.

Mladić je napisao da će pucati u svoju baku, zatim je potvrdio da je pucao.

U posljednjoj poruci, objavljenoj 15 minuta prije nego što je došao do škole, napisao je da će otvoriti vatru u jednoj osnovnoj školi.

Istražitelji kažu da nije precizirao u kojoj.

Poruke otkrivene poslije tragedije

Ramos je poslao privatne, direktne poruke preko Facebooka, koje su “otkrivene poslije tragedije”, kazao je glasnogovornik kompanije Andy Stone, koji je dodao da Facebook sarađuje s istražiteljima.

U danima i satima prije masakra Ramos je također davao nagovještaje da nešto sprema.

Na dan kada je kupio drugu pušku na nalogu na Instagramu, za koji istraživači vjeruju da je bio njegov, objavljena je fotografija dvije puške AR-15.

Na statusu je “tagovana” druga korisnica Instagrama, koja ima više od 10.000 pratilaca, od koje je traženo da podijeli tu fotografiju.

Izvor: Agencije