UN: Neuhranjeno oko milion afganistanske djece

Prema procjeni UNICEF-a, procijenjen broj afganistanske djece koji će patiti od neuhranjenosti gotovo je dvostruko veći u poređenju sa brojem od 2018. godine.

Broj ozbiljno neuhranjene djece u bolnicama raste (EPA)

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da će u Afganistanu ove godine oko milion djece mlađe od pet godina patiti od najtežeg oblika neuhranjenosti.

Prema izvještaju UN-a, zbog porasta siromaštva u Afganistanu sve većem broju ljudi potrebna je pomoć, dok globalne cijene hrane rastu zbog rata u Ukrajini. Obećanja o međunarodnom finansiranju pomoći još se nisu ostvarila, navodi se u izvještaju.

Prema procjeni UNICEF-a, procijenjen broj afganistanske djece koji će patiti od neuhranjenosti gotovo je dvostruko veći u poređenju sa brojem od 2018. godine, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Raste broj neuhranjene djece u bolnicama

Predstavnik UNICEF-a u Afganistanu Mohamed Ag Ayoya saopćio je prošle sedmice da broj ozbiljno neuhranjene djece u bolnicama raste. Od marta 2020. do marta 2021. godine broj bolničkih prijema neuhranjene djece porastao je sa 16.000 na 18.000, da bi u martu ove godine porastao na 28.000 prijema.

Najteži oblik neuhranjenosti, navodi UNICEF, kod djece izaziva ugroženost imunog sistema, u toj mjeri da ona postaju podložna raznim bolestima i vremenom postanu toliko slaba da ne mogu da apsorbuju hranjive materije.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, mnoge svjetske agencije za razvoj povukle su se iz zemlje, već pogođene ratom i sankcijama.

Prema podacima UN-a, krajem prošle godine ispod granice siromaštva živjelo je pola Afganistanaca.

Izvor: Agencije